Παρασκευή, 28 Μαΐου 2004

 

Στο πλαίσιο της 3η Διάσκεψης Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που έλαβε χώρα στην πόλη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


“Συζητήσαμε εδώ το πως μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Όλοι λέμε ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό και αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

Εξετάσαμε επίσης και τα διεθνή γεγονότα. Συζητήσαμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον προσεχή Οκτώβριο. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Ασχοληθήκαμε επίσης με τις εξελίξεις στο Ιράκ και εκφράσαμε την φρίκη μας για την κακομεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου στο Ιράκ. Βεβαίως καταδικάσαμε όλες αυτές τις ενέργειες.

Είχα επίσης στο περιθώριο των συναντήσεων ειδικές συζητήσεις και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με άλλους συμμετέχοντες, όπου συζητήσαμε διάφορα διμερή θέμα κοινού ενδιαφέροντος”.