Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη στην 15η Υπουργική Σύνοδο της Ε.Ε με το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (2005-04-05)

Τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ανέπτυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης στην 15η Υπουργική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβού??λιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μπαχρέιν.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό πρόβλημα ο κ. Βαληνάκης χαιρέτισε την βούληση των δυο πλευρών να προχωρήσουν μπροστά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ειρηνευτική διαδικασία. Εκφράζουμε και πάλι την δέσμευσή μας για μια ξεκάθαρη λύση δύο κρατών, δηλ. το Ισραήλ και ένα βιώσιμο και δημοκρατικό Παλαιστινιακό κράτος, που θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια, στο πλαίσιο μιας συνολικής και αποτελεσματικής ειρήνευσης στην Μ. Ανατολή. Οι θετικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Σαρμ ελ Σέϊχ το Φεβρουάριο ανοίγουν ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας. Οι δύο πλευρές πρέπει να συμβάλουν στην επαναφορά ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που θα αποτελέσει βάση για αμοιβαία κατανόηση και που θα οδηγήσει στην επιθυμητή συμφωνία”.

Σχετικά με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή ο κ. Βαληνάκης είπε:

“Η συνολική ειρήνευση στην περιοχή εξαρτάται, όχι μόνο από τη βούληση των δύο μερών, αλλά και από την υποστήριξη που παρέχει η Διεθνής Κοινότητα. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προσφέρει την απαιτούμενη βοήθεια και την εμπειρία της, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Η οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να, υποστηριχθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να μπορέσει η Παλαιστινιακή Αρχή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Οδικό Χάρτη”.

Στην Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα όπως η κατάσταση στο Ιράν και στο Ιράκ αλλά και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ κ. Σαίφ αλ Μποϊνίν. Συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων των διμερών σχέσεων, καθώς και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δύο Υφυπουργοί επιβεβαίωσαν την βούληση των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω προώθηση και σύσφιγξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με έμφαση στον οικονομικό τομέα, τονίζοντας το πόσο σημαντικό βήμα θα αποτελέσει προς την κατεύθυνση αυτή η επικείμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση Ντόχα – Αθήνας.

Επίσης ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεϊχη Φάχιμ Αλκασίμ, αρμόδιο για θέματα του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (ΣΣΚ), ο οποίος έχει διατελέσει και Γενικός Γραμματέας του ΣΣΚ. Με τον Σεϊχη Φάχιμ συζήτησε την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Βαληνάκης ανταποκρινόμενος σε αίτημα του συνομιλητή του διατύπωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΣΣΚ που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στα τέλη του έτους στο Άμπου Ντάμπι.