Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 και στον κ. Καπόπουλο (2006-05-13)

Αθήνα, 13 Μαΐου 2006

«Η Ελλάδα πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει στη δύναμη της λογικής έναντι της λογικής της δύναμης» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, μιλώντας για τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.
Αναφερόμενος στην περίοδο προβληματισμού που ακολούθησε την απόρριψη των δημοψηφισμάτων από τη Γαλλία και την Ολλανδία, ο κ. Βαληνάκης επισήμανε: «Εμείς επιμένουμε στο ότι πρέπει να υπάρξει ένας ευρύς διάλογος, είμαστε σε μια φάση προβληματισμού και πιστεύουμε ότι στο τέλος αυτού του δρόμου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει πιο ισχυρή και μέσα από αυτή θα βγει πιο ισχυρό και το κάθε κράτος-μέλος της».
«Ως Ελλάδα» διευκρίνισε «θέλουμε να είμαστε από τις χώρες εκείνες που συμβάλλουν σ’ αυτό τον προβληματισμό θετικά, που πιστεύουν στην Ευρώπη των πολιτών, σε μια πολιτικά ισχυρή Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα οράματα και τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της…γι’ αυτό άλλωστε διαβουλευόμαστε με τους εταίρους μας και συμμετέχουμε σ’ αυτό που λέμε «Σχέδιο Δ’». Δηλαδή την ενσωμάτωση των πολιτών σ’ αυτές τις αποφάσεις, κατά το μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό, έτσι ώστε να ξέρουν περισσότερα και να πουν πιο ενεργά τη γνώμη τους για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είναι σαφές πως εμείς θέλουμε τον εξευρωπαϊσμό της γειτονιάς μας, θέλουμε να αλλάξουμε τη γειτονιά μας και για να την αλλάξουμε αξιοποιούμε τη δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης… με τη λογική προϋπόθεση ότι θα έχουν εν τω μεταξύ οι χώρες αυτές υιοθετήσει όλες τις αλλαγές που επιβάλλονται, θα έχουν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Σε αυτή τη διαδικασία, η Ελλάδα θέλουμε να είναι, και είναι εκ των πραγμάτων, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, η «ατμομηχανή» των ιστορικών αλλαγών για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.
Αναφερόμενος στα οφέλη που προκύπτουν για την ίδια την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη από την προοπτική του εξευρωπαϊσμού της γειτονιάς μας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η προοπτική αυτή αγγίζει τη ζωή των πολιτών της χώρας μας, καθώς μεταφράζεται σε εγγυήσεις ευημερίας και ασφάλειας για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις ακριτικές περιοχές που μέσα από την αλλαγή της γειτονιάς μας θα γίνουν πλέον γέφυρες συνεργασίας και ανάπτυξης.