Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στο ράδιο της ΝΕΤ 105,8 και στο δημοσιογράφο Π. Βασιλόπουλο (2006-05-29)

Αθήνα, 28 Μαΐου 2006

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπάρχει ως δυνατότητα στα ευρωπαϊκά κείμενα. Όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, η προσφυγή θα γίνει». δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Περικλή Βασιλόπουλου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, με αφορμή την 25η επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα, ενταχθείσα μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα, προφυλάσσεται από την ομπρέλα ασφάλειας που η ίδια η συμμετοχή της δημιουργεί. Η Τουρκία εάν θέλει να προχωρήσει προς την ένταξή της, όπως λέει και η ίδια ότι θέλει, πρέπει να ασπασθεί την λογική της ειρηνικής διευθέτησης των όποιων προβλημάτων, να ασπασθεί την λογική προσέγγισης των θεμάτων χωρίς να δημιουργούνται προστριβές και χωρίς προσφυγή σε απειλές και χρήση βίας.»
Όπως υπενθύμισε ο Υφυπουργός: «Αυτά έχουν γραφτεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα. Συνιστούν ένα πολύ σαφές πλαίσιο υποχρεώσεων της Τουρκίας. Δημιουργούν μία ομπρέλα ασφαλείας για τους πολίτες μας, για τα νησιά μας, για τις ακριτικές μας περιοχές».

Σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για εγκατάλειψη των κειμένων του Ελσίνκι κ. Βαληνάκης επεσήμανε: «Ό,τι θετικό υπήρχε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Ελσίνκι κρατήθηκε και βελτιώθηκε. Όσοι είναι καλόπιστοι και διαβάζουν τα σχετικά κείμενα θα δουν ότι πράγματι το βελτιώσαμε. Το Ελσίνκι ήταν μια ασαφής υποχρέωση. Και δεν είδαμε την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα επί τεσσεράμισι χρόνια.

«Τα σημερινά κείμενα είναι απείρως καλύτερα από αυτό του Ελσίνκι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», συνέχισε ο κ. Βαληνάκης. «Οι διατυπώσεις που έχουμε επιτύχει, μας προφυλάσσουν από εθνικά επικίνδυνους δρόμους. Ταυτόχρονα, μια σειρά από υποχρεώσεις της Τουρκίας έχουν γίνει κριτήρια και προαπαιτούμενα για την ένταξή της, τα οποία ούτε κατά φαντασίαν δεν είχαν διατυπωθεί στα παλαιότερα κείμενα του 1999. Συγκεκριμένα, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τη Σχολή της Χάλκης, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο και για το ίδιο το Κυπριακό Ζήτημα. Όλα αυτά συνιστούν ασφυκτικό πλαίσιο υποχρεώσεων για την Τουρκία και δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς να μετατραπεί η Τουρκία σε έναν Ευρωπαίο γείτονα μέσα σε μια νύχτα, τη στιγμή που έχουμε κληρονομήσει τόσα πολλά προβλήματα τα τελευταία 30 χρόνια. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα αίσθημα ανασφάλειας.»

Αναφερόμενος στην αργυρή επέτειο της ένταξης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ο Υφυπουργός τόνισε: «Ό,τι ήταν για την Ελλάδα μακρινή προοπτική πριν από 25 χρόνια, είναι σήμερα απτή βεβαιότητα ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό ήταν και το μεγάλο όραμα, το ιστορικό όραμα, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και το πέτυχε, όταν πολλοί, εκείνη την εποχή, δεν το θεωρούσαν καν εφικτό.»
Όπως είπε ο κ. Βαληνάκης: «Σήμερα, προσπαθούμε να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα με την καθημερινότητα του απλού πολίτη, γι ‘αυτό και έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα διαλόγου με τους πολίτες, σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δ» για τη Δημοκρατία, το Διάλογο και τη Δημόσια Συζήτηση».
Ερωτηθείς για την προοπτική της νέας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της εμβάθυνσής της, ο κ. Βαληνάκης απάντησε: «Η εμβάθυνση και η διεύρυνση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Κάθε μια από τις 25, και μεθαύριο 27 χώρες, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τη δική της ιστορία, τα δικά της προβλήματα και βεβαίως τη δική της προοπτική. Η σύνθεσή τους είναι δύσκολη αποστολή για όλους. Σε αυτήν την πορεία υπάρχουν και πισωγυρίσματα, υπάρχουν και απογοητεύσεις. Αλλά πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρνει να προχωράει μπροστά, μέσα από τις κρίσεις και τις δυσκολίες που δημιουργούνται. Η Ε.Ε. είναι το θετικό παράδειγμα επικράτησης της δύναμης της λογικής έναντι της λογικής της δύναμης. Αυτό τα λέει όλα».