ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ»
-Κύριε Βαληνάκη θα ήθελα, ξεκινώντας τη συνέντευξη να σας ρωτήσω αν η πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, σας έχει κάνει να αναθεωρήσετε την απόφασή σας για αποχώρηση από την ενεργό πολιτική ή αν σας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από αυτό το ενδεχόμενο.
Την απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές την πήρα, κα Φώτη, πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο λόγος ήταν η αύξηση των διεθνών υποχρεώσεών μου, επαγγελματικών και πολιτικών: ανέλαβα καθήκοντα στο επιτελείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες και προσκλήθηκα ως Καθηγητής σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, το London School of Economics. Όπως εξήγησα στον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, μού ήταν πρακτικά αδύνατο να είμαι την δύσκολη αυτή περίοδο δίπλα στους συμπατριώτες μου, τόσο δηλαδή κοντά, όσο επιβάλλει η βουλευτική ιδιότητα. Από τότε, ακόμα περισσότερα καινούργια δεινά συσσωρεύτηκαν πράγματι στην πλάτη της χώρας μας από την παράταξη του «λεφτά υπάρχουν» και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Αλλά και οι υποχρεώσεις μου στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί. Οργάνωσα πλέον τη ζωή μου διαφορετικά, δεν μπορώ να αφιερωθώ σε εκλογικές μάχες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ξέρω ότι δυσαρεστώ έτσι τους φίλους μου στα νησιά μας που ακόμα και σήμερα προσπαθούν να με μεταπείσουν. Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.
-Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέφατε στην ενεργό πολιτική;
Είχα πει παλαιότερα, και το εννοούσα, ότι δεν είμαι, αλλά ούτε και σκοπεύω ποτέ να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Δεν με ενθουσίασε ποτέ ο ρόλος του «παραδοσιακού» βουλευτή και δεν απορώ με την απαξίωση στην οποία έχει περιπέσει αυτή η ιδιότητα στα μάτια πολλών πολιτών. Άλλο όμως η μικροπολιτική κι άλλο η πραγματική πολιτική. Δεν αποχώρησα από την πολιτική γενικότερα. Αγωνίζομαι για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Παρακολουθώ ενεργά και ενημερώνομαι για τη συνεχή κατάπτωση και τα βάσανα της χώρας μας και των νησιών μας. Εξάλλου, υποσχέθηκα να βοηθήσω στις εκλογές την παράταξή μου και όσο μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου θα είμαι παρών. Όχι όμως ως υποψήφιος. Αυτή ήταν και είναι η απόφασή μου για τις προσεχείς εκλογές.
-Επαναπροσέγγιση από τη ΝΔ ή πρόταση από άλλο κόμμα όπως αυτό του Π. Καμμένου ή της Ντ. Μπακογιάννη σας έχει γίνει;
Ως προς το κόμμα μου, τα πράγματα είναι απόλυτα σαφή. Τώρα, ως προς τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πάνο Καμμένο, είναι παλιοί φίλοι και συνάδελφοι από τις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή. Μαζί αγωνιστήκαμε για το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των νησιών μας. Αλλά διαφωνώ ριζικά με τις επιλογές που έκαναν να εγκαταλείψουν την παράταξη σε κρίσιμες ώρες για τον τόπο. Η διάσπαση του μεσαίου χώρου και της κεντροδεξιάς δεν βοηθάει στο να βγει η χώρα μας από το τέλμα που την οδήγησαν οι ολέθριες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυόμισυ χρόνια.
-Τη σημερινή εικόνα της ΝΔ, πώς θα τη χαρακτηρίζατε; Είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή στις επόμενες εκλογές προκειμένου να βγει η χώρα από το παρατεινόμενο αδιέξοδο και τον συνεχιζόμενο πόνο. Οι συμπατριώτες μας πρέπει να παραμερίσουν ―όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο ― την τυφλή οργή και αγανάκτηση που αισθάνονται και να δώσουν την ψήφο τους σε αυτούς που μπορούν να ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Θυμηθείτε: ο Αντώνης Σαμαράς προέβλεψε έγκαιρα και σωστά τις περιπέτειες στις οποίες μας έβαλε η άνευ όρων παράδοση της χώρας μας από τον Γιώργο Παπανδρέου στο Καστελόριζο. Αντιστάθηκε στη μεγάλη διεθνή πίεση (που την έζησα κι εγώ στο ΕΛΚ στις Βρυξέλλες αλλά και αλλού) να θεοποιηθεί το Μνημόνιο. Δεν σταμάτησε από τότε να επιμένει, πάλι πολύ σωστά, στην ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη. Οι απόψεις αυτές τώρα επιτέλους αρχίζουν να «περπατούν» στην Ευρώπη. Ποιος λοιπόν έδωσε τον σωστό αγώνα; Ποιος διαπραγματεύεται καλύτερα για τα εθνικά συμφέροντα; Ποιος δικαιώνεται; Και τελικά, ποιος άλλος από τη Νέα Δημοκρατία είναι καλύτερος για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση ανάμεσα στα δέκα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές;
-Ως πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και Ελληνας που ζει στο εξωτερικό πού αποδίδετε την κακή εικόνα της χώρας μας, κυρίως στην Ευρώπη;
Όσοι Έλληνες ζούμε ή ταξιδεύουμε συχνά στο εξωτερικό αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την πατρίδα μας. Ορισμένοι, μάλιστα, που κυκλοφορούμε σε πολιτικούς κύκλους του εξωτερικού, στο ΕΛΚ ή σε εθνικά κοινοβούλια των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούμαστε να πείσουμε μια καχύποπτη ή και τελείως εχθρική κοινή γνώμη των χωρών αυτών να συνεχίσει να παρέχει τα δανεικά και τη βοήθεια που η χώρα μας έχει ανάγκη. Είναι φυσικό οι ξένοι να σκέφτονται δυστυχώς πρώτα τη δική του τσέπη. Είναι επίσης φυσικό οι ξένες κυβερνήσεις να σκέφτονται πρώτα τη δική τους χώρα και τους δικούς τους εκλογείς. Δυστυχώς, έχει φωλιάσει τα δυο τελευταία χρόνια η καχυποψία απέναντι στη χώρα μας και πολλοί ξένοι οργίζονται όταν διαισθάνονται ότι η Ελλάδα θέλει να απαλλαγεί από το χρέος της, χωρίς σοβαρές και βαθειές μεταρρυθμίσεις. Και κουνάνε μελαγχολικά το κεφάλι, βλέποντας πολλούς και πολλές «τζάμπα μάγκες» που είναι έτοιμοι να παίξουν κορώνα – γράμματα την τύχη της χώρας απλά για να επανεκλεγούν βουλευτές. Κι όμως, ακριβώς αυτές οι νοοτροπίες λαϊκισμού ευθύνονται για τα όσα περνάει σήμερα ο λαός μας.
-Ως ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και κατέχοντας μια σημαντική θέση στην τότε κυβέρνηση, βλέπατε «σημάδια» που θα μπορούσαν να δείχνουν την πορεία της χώρας προς τη σημερινή κατάσταση;
Να ξεκαθαρίσουμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Πρώτα ξεχαρβαλώθηκε το κράτος μας από το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 («σοσιαλιστική» ισοπέδωση και εξαφάνιση οποιουδήποτε ελέγχου και τιμωρίας) και με συνεχή δανεισμό άρχισε ένα πάρτυ κομματικών προσλήψεων στο δημόσιο και απίστευτης κατασπατάλησης των κοινοτικών κονδυλίων και επιδοτήσεων. Όλα αυτά βέβαια με αυξανόμενα δανεικά και χωρίς να υπάρχει φυσικά αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας (που αντίθετα μάλιστα την ίδια εποχή κατρακυλάει). Δυστυχώς οι μετέπειτα κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ΝΔ) δεν μπόρεσαν να αλλάξουν ριζικά, ούτε το πολιτικό σύστημα και το κράτος , αλλά ούτε και τις βαθιά πλέον ριζωμένες νοοτροπίες πολιτών που προσέβλεπαν στον διορισμό στο δημόσιο, στο ρουσφέτι ή στα «δωράκια των 500 εκατομμυρίων» όπως το έθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το λάδωμα κρατικών αξιωματούχων.
Τα θεμέλια, λοιπόν, ήταν σαθρά και έτριζαν επικίνδυνα. Με αυτά τα δεδομένα, όταν τα «σημάδια» για το επερχόμενο τσουνάμι ήταν σε όλους ορατά (το αργότερο στις αρχές του 2009 με την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη), το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου δεν έβλεπε κρίση στον ορίζοντα! Αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για ένα εθνικό μέτωπο που θα όρθωνε έγκαιρα ένα ισχυρό φράγμα στο τσουνάμι. Οι εκλογές ήταν πλέον μονόδρομος. Και όλοι αυτοί που με τόση ευκολία ψήφισαν τότε το παραμύθι του «λεφτά υπάρχουν» αντί για το νοικοκύρεμα που ζητούσε η ΝΔ πήραν μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Από εκεί και πέρα ο κατήφορος: μια κυβέρνηση που έπαιρνε τα ακριβώς αντίθετα μέτρα από αυτά που έπρεπε, έβγαινε στο εξωτερικό και δυσφημούσε την πατρίδα μας και την οικονομία της , και προκαλούσε έτσι τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που μας οδήγησαν αμαχητί με το Μνημόνιο στο ΔΝΤ και την διεθνή κηδεμονία.
-Πώς χαρακτηρίζετε την απόφαση των πρώην συναδέλφων σας βουλευτών της ΝΔ μεταξύ των οποίων και η Μίκα Ιατρίδη, να πάνε κόντρα στη γραμμή Σαμαρά και να καταψηφίσουν το Μνημόνιο;
Πολλοί χειροκρότησαν και χειροκροτούν το “όχι” στο πακέτο διάσωσης της χώρας, άλλοι από λαϊκισμό και άλλοι τυφλωμένοι από την οικονομική κατάρρευση και τον πόνο που προκαλεί. Αύριο όμως η ιστορική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά θα δικαιωθεί, γιατί αυτό που προέχει είναι πάντα η σωτηρία της πατρίδας. Τζαμπατζίδικος δρόμος για να βγούμε από την κρίση δεν υπάρχει. Όσοι εξασκούνται στην επαναστατική γυμναστική και υπόσχονται ακόμα και σήμερα λαγούς με πετραχήλια για να εισπράξουν το πρόσκαιρο χειροκρότημα των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση από την κρίση, έχουν τις ίδιες ιστορικές ευθύνες με τους πρωταγωνιστές του “λεφτά υπάρχουν”.
-Αν, ήσασταν βουλευτής θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά του Μνημονίου; Αποτελεί λύση ή όχι στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρα;
Η Νέα Δημοκρατία προέβλεψε τον Μάιο του 2010 την αποτυχία του Μνημονίου, στηλίτευσε την έλλειψη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, έκανε αναπτυξιακές αντιπροτάσεις και τώρα δικαιώνεται ολοένα και περισσότερο στις θέσεις της. Παρά την παραφιλολογία του λαϊκισμού, εδώ που έφθασαν σήμερα τα πράγματα η πραγματική επιλογή στην εν λόγω ψηφοφορία ήταν ανάμεσα στην σίγουρη και χαοτική πτώχευση και την ελπίδα σταδιακής και επίπονης ανόρθωσης. Το όχι στο πακέτο διάσωσης της οικονομίας μας θα έστελνε την πατρίδα μας και το λαό μας στην ηλεκτρική καρέκλα.