Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2006

«Η πατρίδα μου πάντοτε πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει ότι το διεθνές δίκαιο είναι ο ισχυρότερος πυλώνας στις διεθνείς σχέσεις» διεμήνυσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης κατά την ομιλία του στη Σύνοδο της Ad hoc Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου , που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Κατά την ομιλία του ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι: «Σε έναν διχασμένο, συχνά, κόσμο, το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μας ενώνει όλους. Η αφοσίωση στις αρχές και στις αξίες του κράτους δικαίου στις διεθνείς σχέσεις, είναι ο μόνος τρόπος να εγκαθιδρύσουμε ένα σταθερό διεθνές σύστημα. Εάν ο πυλώνας αυτός καταρρεύσει ή καταστεί αδρανής για οποιονδήποτε λόγο, είναι βέβαιο ότι θα εισέλθουμε σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες όπου θα βασιλεύει το «δίκαιο του ισχυρού».

Αναφερόμενος στο θεσμό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το καταστατικό του οποίου έχει κυρωθεί από περισσότερα από 100 κράτη,   ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να έχει την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία της διεθνούς κοινότητας διότι «τότε θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ανθρωπότητας».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κ. Phillipe Kirsch, ο Εισαγγελέας κ. Moreno Ocampo, αντιπροσωπείες από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρατηρητές, αλλά και εκπρόσωποι διακυβερνητικών οργανισμών.