Αθήνα, 28 Ιουνίου 2006
«Η είσοδος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω απ’ όλα ένα επίτευγμα των λαών και των ηγετών τους. Είναι η ανταμοιβή τους για τις τεράστιες προσπάθειές τους να εκπληρώσουν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. Αυτά τα κριτήρια και ροαπαιτούμενα, δεν είναι απλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist με τίτλο «Ελληνική, Βουλγαρική και Ρουμανική επιχειρηματική και επενδυτική Σύνοδος: Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις στο κατώφλι της ευρωπαϊκής ένταξης», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα 28 και 29 Ιουνίου 2006.
Ο κ. Βαληνάκης εξαίροντας την προσπάθεια των δύο χωρών προς την ευρωπαϊκή προσαρμογή τους, επισήμανε: «Υποστηρίζουμε την ένταξή τους στην Ε.Ε. τον επόμενο Ιανουάριο, ως ένα ισχυρό μήνυμα για όλη τη περιοχή. Eίναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένα παράδειγμα που υποδεικνύει ότι ο δρόμος προς την «Ευρωπαϊκή Ιθάκη» δεν επιδέχεται «εκπτώσεις» δεν έχει «σύντομα μονοπάτια». Η αποδοχή των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών δεν είναι μπορεί να είναι επιλεκτική», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ε.Ε. προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη τόνισε ότι «χωρίς αμφιβολία αποτελεί ορόσημο» και «πρώτα απ’ όλα είναι ένα σημείο καμπής για τις ίδιες τις χώρες καθώς το μέλλον τους αγκυροβολεί με ασφάλεια στο κοινό ευρωπαϊκό μας λιμάνι».
«Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά, ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και ανάπτυξης. Γι’ αυτό και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της περιοχής.» πρόσθεσε ο Υφυπουργός. «Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, ότι η διεύρυνση ιστορικά αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη συνεισφορά της Ευρώπης στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Πουθενά αλλού στο κόσμο, αυτό δεν είναι πιο πραγματικό από την Νοτιοανατολική Ευρώπη.»
Ειδικότερα υπογράμμισε ότι «η διεύρυνση είναι η κινητήρια δύναμη για την Ε.Ε. στην προσπάθειά της να γίνει η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία στον κόσμο».
Σχετικά με την περίοδο περισυλλογής στην οποία έχει περιέλθει η Ένωση μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ο κ. Βαληνάκης στηριζόμενος σε εμπειρίες του παρελθόντος, έχει την πεποίθηση ότι «θα επιτύχουμε να δώσουμε νέα πνοή στη διαδικασία ενοποίησης».
Μιλώντας για την οικονομική διάσταση της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους επενδυτές στα δύο κράτη και οι διμερείς εμπορικές μας σχέσεις επεκτείνονται διαρκώς» και παρατήρησε ότι οι δύο χώρες «πέτυχαν να μεταμορφώσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργικές οικονομίες της αγοράς με τη μακροοικονομική σταθερότητα να έχει ενισχυθεί σημαντικά». Ωστόσο τόνισε ότι «μετά την ένταξή τους υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν».
Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι «εκτός από την ενδυνάμωση της παρουσίας της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή πολιτική στην παρευξείνια περιοχή. Στο πλαίσιο της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου έχουμε ενώσει τις προσπάθειές μας, προωθώντας συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της χρηστής διακυβέρνησης και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλγαρίας, κα Meglena Kuneva και με την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Ρουμανίας, κα Anca Boagiu.
Ο κ. Βαληνάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις ομολόγους του για την ολοκλήρωση των προσπαθειών ένταξης των δύο χωρών στην Ε.Ε., καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Βαληνάκης συνεχάρη τις δύο Υπουργούς για τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στις δύο χώρες όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Υφυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας για την ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκφράζοντας την άποψη ότι, δεδομένης της πολιτικής βούλησης των δύο γειτόνων μας να εκπληρώσουν και τις τελευταίες υποχρεώσεις τους, ο στόχος ένταξης στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007 είναι εφικτός.