Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2006
Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Ο Ελληνιστικός Πολιτισμός στην Ασία», κήρυξε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2006, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης. Στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμμετέχουν κορυφαίοι αρχαιολόγοι διαφόρων χωρών, οι οποίοι ανασκάπτουν στην Ασία, τεκμηριώνοντας με τα ευρήματά τους την μεγάλη άνθηση και επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στους λαούς της περιοχής.
Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός ανέφερε: «Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκλησή σας να κηρύξω τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ελληνιστικό Πολιτισμό στην Ασία που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου τόσο για την πρωτοβουλία όσο και για την άψογη διοργάνωση και να συγχαρώ θερμά από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και ως ‘Έλληνας πολίτης και πανεπιστημιακός συνάδελφος, τους επιφανείς αρχαιολόγους που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους.
Αποτελεί μέγιστο ηθικό καθήκον και υποχρέωση για την Ελλάδα να τιμήσει τους γνώστες και λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού, τις ομάδες επιφανών ερευνητών και αρχαιολόγων, οι οποίοι με ανεξάντλητη υπομονή και κάτω από αντίξοες συνθήκες και μάλιστα, εν μέσω δύο πολέμων, έφεραν στο φως ανεκτίμητης αξίας ευρήματα για τον ελληνισμό και την παγκόσμια ιστορία.
Τα ευρήματα των «ελληνίδων» πόλεων από την Μικρά Ασία ως τις Ινδίες και από τον Καύκασο ως την Αραβία και την Αίγυπτο, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της διάδοσης τους ελληνικού πολιτισμού από τον Αλέξανδρο τον Μέγα και τους Μακεδόνες διαδόχους του.
Η ελληνική επιρροή στους πολιτισμούς και τις τέχνες της Ασίας άλλαξε τη ροή του τότε κόσμου και άντεξε στον χρόνο. Στοιχεία του πολιτισμού των προγόνων μας υιοθετήθηκαν και καλλιεργήθηκαν για πολλούς αιώνες από τους λαούς της περιοχής, ενώ παραμένουν ζωντανά ακόμη και σήμερα στις παραδόσεις τους.
Ό,τι αντέχει στο χρόνο δεν μπορεί παρά να κρύβει μέσα του το φως, την αλήθεια και το μεγαλείο της δημιουργίας. Αυτό το πολιτισμικό μεγαλείο είναι, για εμάς σήμερα, φάρος προσανατολισμού για έναν κόσμο πολυπολιτισμικό, έναν κόσμο ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.
Τόσο η αρχαία όσο και η σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από την ακτινοβολία του πολιτισμού της αναδεικνύει αυτές τις διαχρονικές και οικουμενικές αξίες, τις οποίες έχουμε όσο ποτέ ανάγκη, ως ασπίδα απέναντι στα φαινόμενα μίσους, φανατισμού και προκατάληψης.
Η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί τον «καλό αγωγό» επικοινωνίας της Ενωμένης Ευρώπης με τους λαούς της Ανατολής. Χτίζει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και καλλιεργεί την πίστη στον ανοιχτό διάλογο των πολιτισμών και όχι στη σύγκρουσή τους.
Έχω μια ιδιαίτερη προσωπική σχέση με τα θέματα που πραγματεύεται σήμερα το Συνέδριο, αφού μελέτησα και έγραψα για την «Ελληνιστική αυτοκρατορία της Κεντρικής Ασίας» όπως την ονόμασα τότε σε ηλικία 18 ετών, σαγηνεμένος από το μεγαλείο των αρχαιολογικών ανακαλύψεων που, ορισμένοι τουλάχιστον εδώ μέσα, είχατε μέχρι τότε φέρει στο φως.
Ευχαριστώ και συγχαίρω για ακόμη μία φορά όλους εσάς που αφιερώσατε τη ζωή σας για να φέρετε στο φως τα επιτεύγματα των προγόνων μας και να μας κάνετε υπερήφανους, αλλά και τους οργανωτές που μου έδωσαν την ευκαιρία να θυμηθώ ως πανεπιστημιακός τη χαρά της έρευνας και ως πολιτικός την έμπνευση που πρέπει να αντλούμε από την ιστορία.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών και εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο, με τη βεβαιότητα ότι τα συμπεράσματά του θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην καλύτερη κατανόηση του ελληνιστικού κόσμου αλλά και στην αξία που έχει το ελληνιστικό παράδειγμα για τη σημερινή εποχή.»
Μετά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Βαληνάκης απένειμε τιμητικές διακρίσεις, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, σε έξι διακεκριμένους επιστήμονες αρχαιολόγους ως αναγνώριση για το έργο τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον ελληνισμό:
· στον Ακαδημαϊκό και Καθηγητή Πωλ Μπερνάρ, τέως Διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στο Αφγανιστάν
· στον Δρ. Βίκτωρα Σαριγιαννίδη Διευθυντή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μόσχας και τέως διευθυντή της Σοβιετικής Αρχαιολογικής Αποστολής στο Αφγανιστάν
· στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Ζεμαρυαλάϊ Ταρζί, Διευθυντή αφγανικών και γαλλικών ανασκαφών στην Μπαμυάν του Αφγανιστάν
· στον Καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αλεξάνδρειας Μουσταφά Ελ Αμπαντί
· στον Καθηγητή της Σορβόννης Οσμούντ Μποπαράτσι
· και στον Πιέρ Λερίς, Διευθυντή του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και των Γαλλικών ανασκαφών στη Συρία και το Ουζμπεκιστάν.