Αθήνα, 10 Ιουνίου 2008
Στη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο Οργανισμος Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π) αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας στα πλαίσιά του, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού λέγοντας μεταξύ άλλων:
[…]«Για την Ελλάδα συνιστά στρατηγική επιλογή η προσέγγιση της Ε.Ε και των χωρών μελών του ΟΣΕΠ. Αν επιθυμούμε να εμπεδώσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τότε πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο πλαίσιο αξιών. Και θα είμαστε πιο κοντά σ’ αυτό τον στόχο όσο πιο κοντά έρχονται οι λαοί μας.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στην πολιτική των θεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν. Οι βίζες είναι πρωτίστως εργαλείο ασφάλειας. Όμως, η Ελλάδα πιστεύει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ένα λάθος μήνυμα στους λαούς της περιοχής μας ότι ορθώνουμε δηλαδή εμπόδια στην προσέγγισή τους με την Ευρώπη.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να διευκολύνονται οι επαφές μεταξύ των πολιτών γιατί μέσα από αυτές προκύπτουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για ένα ειρηνικό μέλλον ανάπτυξης και προόδου. Ως θέση αρχής, ως χώρα τουριστική, η Ελλάδα έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διευκόλυνσης θεωρήσεων (θυμίζω εδώ τις Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία το 2007, με την Ουκρανία το 2008, με την Μολδαβία το 2008, καθώς και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) γιατί πιστεύουμε στον τελικό στόχο της σταδιακής -και βέβαια υπό προϋποθέσεις- κατάργησης των θεωρήσεων.»
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Κυρίες και Κύριοι,
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, επιθυμώ, με τη σειρά μου, να καλωσορίσω τις αντιπροσωπείες των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Οργανισμού ΟΣΕΠ στην 31η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των 15 ετών από την ίδρυσή της.
Όπως όλοι γνωρίζετε, οι εργασίες της Ολομέλειας πραγματοποιούνται σε μια συγκυρία σημαντική για την ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Σήμερα πλέον, όλες οι χώρες της περιοχής έχουν εισέλθει σε μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία, ενώ ταυτόχρονα η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημασία της περιοχής ως μεταφορικού και ενεργειακού κόμβου, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής. Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται διαρκώς για την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας ή για την επέκτασή της σε νέους τομείς. Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή βαίνει αυξανόμενο και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί είναι υψηλές. Χωρίς αμφιβολία, η ανταπόκρισή μας στις υπάρχουσες προκλήσεις θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, τις προοπτικές ολόκληρης της περιοχής στο μέλλον.
Ως ο παλαιότερος, θεσμικά ωριμότερος και περισσότερο αντιπροσωπευτικός περιφερειακός οργανισμός οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, ο ΟΣΕΠ μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την κατεύθυνση. Η απόκτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του καθεστώτος παρατηρητή, τον Ιούνιο του 2007, αλλά και η έναρξη υλοποίησης της «Συνέργειας του Ευξείνου Πόντου» (Black Sea Synergy), της νέας περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή, ανοίγουν νέες δυνατότητες συνεργασίας.
Στη συνεργασία αυτή, ο Οργανισμός ΟΣΕΠ έχει να συνεισφέρει την πείρα του από την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε διακυβερνητικό, διακοινοβουλευτικό, επιχειρηματικό και επιστημονικό επίπεδο και σε ένα πλήθος τομέων, όπως η ενέργεια, το εμπόριο και ο τουρισμός, η έρευνα και η εκπαίδευση, ο διοικητικός εκσυγχρονισμός και η καταπολέμηση του εγκλήματος, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, κλπ.
Είχα ο ίδιος την ευκαιρία να συμμετέχω στις εκδηλώσεις για την έναρξη εφαρμογής της «Συνέργειας του Ευξείνου Πόντου», στις 14 Φεβρουαρίου στο Κίεβο και θέλω να εκφράσω την ελπίδα μου ότι η σύνοδος του Κιέβου θα είναι η πρώτη μόνον σειράς συναντήσεων που, στο μέλλον, ευχόμαστε και θα προσπαθήσουμε να πάρουν τη μορφή συνόδων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΣΕΠ.
Σε πρακτικό επίπεδο, πάντως, η εφαρμογή της Συνέργειας θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η προτεραιότητα να δοθεί στους τομείς όπου ο Οργανισμός ΟΣΕΠ ήδη προωθεί συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα προγράμματα. Τέτοια είναι, στον τομέα των μεταφορών, η εφαρμογή των Μνημονίων Κατανόησης για τον συντονισμό της ανάπτυξής του Οδικού Δακτυλίου Ευξείνου Πόντου (Black Sea Ring Highway) και για την ανάπτυξη των Θαλασσίων Διαδρόμων (Motorways of the Sea) στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Η Μαύρη Θάλασσα, μαζί με τις προσβάσεις της στη Μεσόγειο διαμέσου του Αιγαίου, μπορεί και πρέπει να γίνει και αυτή θάλασσα, που ενώνει και όχι που χωρίζει. Τα έργα αυτά θα συμβάλουν αναμφίβολα στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου και θα επιτρέψουν την πιο άμεση διασύνδεσή της με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κατασκευή τους θα μπορούσε να διευκολυνθεί μέσω της ίδρυσης μιας «Εταιρικής σχέσης Ευξείνου Πόντου για τις Μεταφορές» (Black Sea Partnership on Transport). Ανάλογες σχέσεις θα μπορούσαν να συμφωνηθούν και σε άλλους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.
Για να εκπληρώσει τους στόχους του, ο ΟΣΕΠ χρειάζεται την πολιτική υποστήριξη των χωρών μελών του και με συγκεκριμένες ενέργειες. Από την μεριά μας ως Ελλάδα με αυτό το πνεύμα, επιδιώξαμε και πετύχαμε την αναγνώριση της χρηματοδότησης του ΟΣΕΠ ως Αναπτυξιακής Βοήθειας από τον ΟΟΣΑ. Η πλέον πρόσφατη ελληνική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία ενός Ελληνικού Ταμείου (Hellenic Fund) ύψους 2 εκατομμυρίων Ευρώ στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ.
Η Ελλάδα υποστηρίζει, επίσης, σταθερά την ανάπτυξη της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας του Οργανισμού ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της δημιουργίας μιας Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού ΟΣΕΠ. Θεωρούμε ότι η λειτουργία αυτής της Επιτροπής θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτεραιότητές τους και να διερευνήσουν τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η υποστήριξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην προώθηση όλων των πρωτοβουλιών της διακυβερνητικής διάστασης του Οργανισμού δεν είναι μόνον σημαντική, αλλά αποδεικνύεται απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση των κοινών προσπαθειών μας.
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία είναι ότι οι ίδιες οι κοινωνίες μας προηγούνται. Η οικονομία, το εμπόριο, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και βέβαια πάνω απ’ όλα ο τουρισμός, φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Όλες αυτές τις δραστηριότητες πέρα από την αυτονόητη οικονομική και κοινωνική τους διάσταση, οφείλουμε να τις δούμε ως μια μορφή διπλωματίας των λαών με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Γι αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ΟΣΕΠ έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση στον τουρισμό, που, με δεδομένη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής μας είναι ένας από τους πλέον υποσχόμενους τομείς συνεργασίας.
Για αυτό και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στην πολιτική των θεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν. Οι βίζες είναι πρωτίστως εργαλείο ασφάλειας. Όμως, η Ελλάδα πιστεύει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ένα λάθος μήνυμα στους λαούς της περιοχής μας ότι ορθώνουμε δηλαδή εμπόδια στην προσέγγισή τους με την Ευρώπη.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να διευκολύνονται οι επαφές μεταξύ των πολιτών γιατί μέσα από αυτές προκύπτουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για ένα ειρηνικό μέλλον ανάπτυξης και προόδου. Ως θέση αρχής, ως χώρα τουριστική, η Ελλάδα έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διευκόλυνσης θεωρήσεων (θυμίζω εδώ τις Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία το 2007, με την Ουκρανία το 2008, με την Μολδαβία το 2008, καθώς και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) γιατί πιστεύουμε στον τελικό στόχο της σταδιακής -και βέβαια υπό προϋποθέσεις- κατάργησης των θεωρήσεων.
Με αυτό το πνεύμα, το ελληνικό ΥΠΕΞ υλοποιεί μια ολοκληρωμένη πολιτική θεωρήσεων .
– εκσυγχρονίσαμε και διευρύναμε την προξενική μας παρουσία στην περιοχή
– την ενισχύσαμε σε προσωπικό
– αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Συνθήκης, ειδικά όταν πρόκειται περί ταξιδιωτών καλής πίστης (επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, κ.λπ.)
– χορηγούμε βίζα μακράς διάρκειας και πολλαπλών εισόδων σε ταξιδιώτες, οι οποίοι βεβαίως, πληρούν, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Καταφέραμε έτσι τη μείωση της ταλαιπωρίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου θέλω να τονίσω εμφατικά πως για την Ελλάδα συνιστά στρατηγική επιλογή η προσέγγιση της Ε.Ε και των χωρών μελών του ΟΣΕΠ. Αν επιθυμούμε να εμπεδώσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τότε πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο πλαίσιο αξιών. Και θα είμαστε πιο κοντά σ’ αυτό τον στόχο όσο πιο κοντά έρχονται οι λαοί μας.
Με αυτά κατά νου, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη δραστηριότητά σας, καθώς και την προσπάθεια στενότερης διασύνδεσης των δραστηριοτήτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με τη διακυβερνητική διάσταση του Οργανισμού. Στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που εξαγγέλλονται για την ευρύτερη συνεργασία και δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προωθήσουμε όσο το δυνατόν αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ τους. Στη νέα εποχή που ανοίγεται για την περιοχή και τον Οργανισμό, στόχοι μας πρέπει να είναι η εκμετάλλευση των συνεργειών, ο καλός συντονισμός και η αύξηση της αποτελεσματικότητας προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για όλους τους πολίτες μας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Καλή Επιτυχία στις Εργασίες σας.