Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005

Στο πλαίσιο του "Προγράμματος Ενημέρωσης και Δημοσίου Διαλόγου" για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης άνοιξε τις εργασίες της εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών σήμερα στη Λάρισα.

Ο Υφυπουργός στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση μεταξύ άλλων τόνισε:

"Τον Απρίλη που μας πέρασε η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία την Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Σε μία κομβική για την Ευρωπαϊκή Ένωση περίοδο, η Ελλάδα έκανε την επιλογή της. Είπαμε ξεκάθαρα πως επιθυμούμε να βρισκόμαστε στην καρδιά της Ευρώπης. Γιατί αυτή η πορεία δεν αφορά μόνο τους λίγους. Δεν αφορά μόνο τις Βρυξέλλες. Αλλά και την Λάρισα και την Αθήνα. Αφορά τον κάθε πολίτη.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Δημοσίου Διαλόγου. Δουλειά μας είναι να φέρουμε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που θ’ αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, κοντά στις τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας".

"Μετά την τελευταία διεύρυνσή της με δέκα νέα κράτη-μέλη, η Ε.Ε. προχωρά στην κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θωρακιστεί  θεσμικά, ώστε να μπορέσει να διοικηθεί καλύτερα. Να γίνει συνεκτικότερη και πολιτικά αποτελεσματικότερη. Να γίνει πιο δημοκρατική. Να μην αισθάνεται κανείς απομακρυσμένος. Να μην αισθάνεται κανείς πως οι εξελίξεις τον αφήνουν πίσω. Σε αυτή την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που υπογράφηκε από τους ηγέτες των 25 χωρών στη Ρώμη, τον Οκτώβριο, είναι -όπως πάντα συμβαίνει στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης- το προϊόν μιας διαδικασίας σύνθεσης απόψεων, πολύ συχνά ετερόκλητων. Δεν είναι εντυπωσιακό άλμα, όπως θα ήθελαν οι πιο ένθερμοι θιασώτες του ομοσπονδιακού μοντέλου. Η Ευρώπη έχει μάθει ν’ αποφεύγει τα άλματα, γιατί μερικές φορές καταλήγουν στο κενό. Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη είναι ένα σταθερό βήμα μπροστά. Αποτελεί μία ποιοτική αλλαγή του πλαισίου αναφοράς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τις νέες ράγες πάνω στις οποίες πρέπει να τρέξει το ευρωπαϊκό τρένο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να μην μείνει η χώρα μας πίσω, αλλά και να συγκαταλέγεται στους συμπρωταγωνιστές. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να είμαστε μπροστά, ενεργά παρόντες στις προσπάθειες ενίσχυσης της Ευρώπης αλλά και της προώθησης των ειδικών συμφερόντων μας. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προσφέρει νέες δυνατότητες. Επομένως με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα η Ελλάδα κερδίζει.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης ανέφερε:

"Ο δρόμος που έχει διανύσει η Ε.Ε. μέχρι σήμερα, δεν είναι μικρός. Σήμερα όμως, πρέπει να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε, να εργαστούμε και να παλέψουμε για περισσότερα. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά οράματα, σε κοινές αξίες,  με τόλμη,  με φιλοδοξία  και όχι με εσωστρεφείς, με μίζερες προσεγγίσεις. Να χτίσουμε μία Ευρώπη, που όχι απλά θα επηρεάζει την καθημερινότητά μας, αλλά θα ορίζεται από εμάς,  θα σέβεται και θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτή η Ευρώπη, δεν είναι αυτονόητη υπόθεση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους φίλους μας τους Ευρωπαίους. Μερικές φορές και σε συγκεκριμένα θέματα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και για εμάς τους ίδιους. Όμως ο δρόμος είναι ανοιχτός για όλους. Κι εκείνοι που τον ανοίγουν γρηγορότερα, έχουν και τα περισσότερα οφέλη. Σ’ αυτά προσβλέπουμε. Κι ευχόμαστε να τ’ απολαύσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, γιατί αυτή η Ευρώπη θα είναι κοντύτερα από ποτέ σε μία Ευρώπη για όλους".