Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005

 Στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης των πολιτών για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Τρίπολη το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ελληνικό  Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της κοινωνίας πολιτών.

Πρόκειται για την έκτη πρωτεύουσα περιφέρειας την οποία επισκέπτεται ο Υφυπουργός κ. Γ. Βαληνάκης στο πλαίσιο του διαλόγου με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών ενόψει της κύρωσης της νέας Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από την Βουλή των Ελλήνων.

Στο χαιρετισμό του ο ΥΦΥΠΕΞ, σχετικά με το κείμενο της  Συνταγματικής Συνθήκης τόνισε μεταξύ άλλων:

"Το κείμενο που υπογράφηκε από τους ηγέτες των 25 χωρών στη Ρώμη τον Οκτώβριο είναι -όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης- προϊόν της διαδικασίας σύνθεσης απόψεων, πολύ συχνά ετερόκλητων. Δεν είναι ίσως ένα εντυπωσιακό άλμα, όπως θα ήθελαν οι πιο ένθερμοι θιασώτες της πολιτικής ενοποίησης. Είναι όμως ένα σταθερό βήμα μπροστά. Είναι η βάση πάνω στην οποία θα συνεχίζουμε να χτίζουμε".

Και συμπλήρωσε:

"Ο δρόμος που έχει διανύσει η Ε.Ε. μέχρι σήμερα, δεν είναι μικρός. Σήμερα όμως, πρέπει να οραματιστούμε, πρέπει να σχεδιάσουμε, πρέπει να εργαστούμε και να παλέψουμε για πολύ περισσότερα. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την εξέλιξη που σηματοδοτεί η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά οράματα, σε κοινές αξίες, με τόλμη,  με φιλοδοξία και όχι με μινιμαλιστικές, με εσωστρεφείς, με μίζερες προσεγγίσεις. Η Ευρώπη προχωράει, η Ελλάδα κερδίζει".