Γιάννης Βαληνάκης

(Παρατίθεται το κείμενο του δημοσιεύματος)

Καταστροφικές οι συνέπειες από το κλίμα που καλλιεργούν Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος με τη ψήφο του πρέπει να αντιδράσει δυναμικά

 

 

Έξω από τα δόντια μίλησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο τέως υπουργός εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα και όλοι οι Έλληνες και το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν με σύνεση αυτό το ισχυρό όπλο που έχουν στα χέρια τους, την ψήφο τους και να μη λειτουργήσουν υπό το κράτος οργής, καθώς αυτή η στάση θα έφερνε αρνητικά αποτελέσματα στη χώρα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, είπε ότι παρόλο που ο ίδιος ζει μόνιμα στο εξωτερικό, όπου τον κρατούν επαγγελματικές υποχρεώσεις, σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, δεν μπορούσε να μην ενισχύσει τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ζω στο Λονδίνο και έχω πολλές διεθνείς υποχρεώσεις που δεν μου επιτρέπουν να είμαι πιο συχνά στα Δωδεκάνησα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν έρχεται η ώρα των εκλογών, όπως τώρα, πρέπει να λείπουμε, όταν δεν είμαστε υποψήφιοι. Αντίθετα θεωρώ ηθική υποχρέωση όλοι εμείς που μας τίμησαν αυτή η παράταξη και η ψηφοφόροι, να είμαστε δίπλα τους για να δώσουμε τη μάχη στις κρίσιμες στιγμές που περνά σήμερα ο τόπος».

«Ισχυρό και επικίνδυνο όπλο η ψήφος»

Η τυφλή οργή οδηγεί σε χάος και σε καταστάσεις που κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Βαληνάκη. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι οι ψηφοφόροι να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να μην παρασυρθούν από όσους θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία. Αντίθετα, θα πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον, το προσωπικό και εθνικό συμφέρον.

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι μία κομματική υπόθεση. Είναι μία εθνική υπόθεση. Το διακύβευμα των εκλογών είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα μείνει μαζί μας με τις επιπτώσεις του για πολύ καιρό, γι αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκλογές που έρχονται.

Η ψήφος είναι το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα και ένα πολύ σημαντικό όπλο. Τα όπλα γίνονται πολλές φορές επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται υπό το κράτος της τυφλής οργής. Στις εκλογές που έρχονται πρέπει να λειτουργήσουμε με περίσκεψη, κοιτάζοντας το μέλλον, το εθνικό και προσωπικό μας συμφέρον, το συμφέρον της οικογένειάς μας. Ο τρόπος πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί. Κανείς δεν έχει συμφέρον να υπάρξει χάος στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην εξαπάτηση της πολιτικής του μαγικού ραβδιού, που θεραπεύει όλες τις ασθένειες, όλα τα βαριά προβλήματα της οικονομίας και της χώρας μας», είπε ο τέως υπουργός.

«Κακοτράχαλος» ο εύκολος δρόμος

Ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι αυτή τη φορά οι πολίτες δεν πρέπει να επιλέξουν τον «εύκολο δρόμο», όπως στις εκλογές του 2009,  όταν προτίμησαν μαζικά το ΠΑΣΟΚ που υποσχόταν ότι «λεφτά» υπάρχουν. Αυτός ο εύκολος δρόμος μέσα σε δυόμιση χρόνια έφερε την καταστροφή, είπε ο κ. Βαληνάκης και τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το 2009 έδειξε στον ελληνικό λαό τον δύσκολο δρόμο, τις σωστές επιλογές που έπρεπε να ακολουθηθούν. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι λάθος επιλογές πληρώνονται στην πολιτική και οικονομική ζωή και το πληρώνουν πάνω από όλα οι αδύναμοι της κοινωνίας. Αυτό το ζούμε σήμερα. Αυτοί οι αδύναμοι δεν μπορούν να αφήσουν την οργή, που δικαιολογημένα ίσως, τους πνίγει, να τους παρασύρει, γιατί οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πληρώσουν αυτές τις λάθος επιλογές. Μαζί τους όμως θα πληρώσουν αυτές τις επιλογές και όσοι δεν έχουν επιλέξει αυτό το δρόμο».

Επιστροφή στο 1950 με τη Δραχμή

Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα δεν είναι δύσκολη υπόθεση, όπως κάποιοι διατείνονται τόνισε ο κ. Βαληνάκης, παραθέτοντας εμπειρίες του από συνόδους κορυφής της Ε.Ε. όπου εκπροσώπησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε επίσης ότι η επιστροφή στη Δραχμή δεν είναι «πανάκεια», όπως κάποιοι διατείνονται. Συνεπάγεται αντίθετα την επιστροφή στην εποχή του 1950, σε μία εξαιρετικά υποτημιμένη δραχμή με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Αναλυτικά, ανέφερε:

«Όσοι πιστεύουν ότι το να γυρίσουμε στη δραχμή θα πάμε πίσω στο 2.000 όπου υπήρχε μία γενικότερη ευφορία, μία υπέρμετρη καλοπέραση και ευμάρεια. Δεν μιλάμε όμως για αυτή τη δραχμή των καλών εποχών, αλλά για τη δραχμή του 1950, τότε που ήθελες ένα εκατομμύριο για να πάρεις ένα καρβέλι ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα. Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Αυτός ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει τελείως.

Έκανα 30 φορές χρέη πρωθυπουργού στη θητεία μου ως υπουργός εξωτερικών σε ισάριθμες συναντήσει κορυφής της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών. Διαπίστωσα λοιπόν ότι υπάρχει τρόπος να μας δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση την έξοδο από το Ευρώ, αν συγκροτηθεί μία ομάδα πρωτοβουλίας αποτελούμενη από 5-χώρες η οποία βάλει κάποιους στόχους, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους στόχους αυτούς, Συνεπώς υπάρχουν θεσμικοί και πολιτικοί τρόποι να βγούμε από το Ευρώ. Όσοι επιμένουν για το αντίθετο, απλά ψεύδονται».

Το ψηφοδέλτιο και οι …μεταγραφές

Το ψηφοδέλτιο της Νεάς Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, ο κ. Βαληνάκης το χαρακτήρισε ψηφοδέλτιο νίκης και ευχήθηκε σε κάθε υποψήφιο ξεχωριστά να έχει καλή επιτυχία. Ζήτησε όμως από τους υποψήφιους της Ν.Δ. να τιμήσουν την ψήφο του κάθε οπαδού της παράταξης που θα τους εκλέξει και να μη σκεφτούν ποτέ να μεταπηδήσουν σε άλλα κόμματα, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, όπως έπραξαν κάποιοι.

«Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα είναι ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Εκτιμώ όλους τους υποψήφιους και εύχομαι σε καθένα ξεχωριστά καλή επιτυχία..

Θέλω να κάνω όμως μία παρατήρηση. Όταν κάποιος εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία, οφείλει να τιμά την επιλογή αυτή που έκανε ο Δωδεκανησιακός λαός. Όταν λοιπόν επικαλούμενος διάφορες ιδεολογίες, αλλαγή συνθηκών κ.ο,κ, εγκαταλείπει  το κόμμα του, αυτό είναι πολιτική προδοσία. Αν κανείς έχει πραγματικά τόσο μεγάλο βάρος συνείδησης, τότε κάνει όπως αυτοί που υπήρξαν πραγματικά παλικάρια στην προηγούμενη Βουλή και παρέδωσαν την έδρα τους. Αυτή είναι η πολιτική ηθική για εμένα και έτσι θα ήθελα να πορεύεται το δικό μου κόμμα και πιστεύω ότι και οι υποψήφιοι της Ν.Δ. θα έπρεπε να δεσμευθούν ότι θα τιμήσουν αυτές τις ψήφους και το κόμμα που τους εξέλεξε», δήλωσε ο τέως υπουργός εξωτερικών.

Οι πελατειακές σχέσεις και η υπέρμετρη σπατάλη

Για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, που καλλιέργησε διαχρονικά τις πελατειακές σχέσεις, που διέφθειρε συνειδήσεις και που κατέφευγε σε ασύστολο δανεισμό, χωρίς  ποτέ να αναρωτηθεί κανείς ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε: «Με την ανάληψη της διακυβέρνησής του το ΠΑΣΟΚ το 1980 έκανε δύο κακά στη χώρα. Χρέωσε το τόπο με ένα τεράστιο χρέος του οποίου τις συνέπειες σήμερα πληρώνουμε. Τότε κανείς δεν ρωτούσε πως διπλασιάζονταν και τριπλασιάζονταν οι αποδοχές και ο όγκος του δημοσίου τομέα. Δεν ρωτούσαν αν τα αντέξει η οικονομία αυτά τα έξοδα. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη οι ψηφοφόροι θα τα ρωτούσαν όλα αυτά και θα απαντούσαν οι πολιτικοί. Εδώ ήμασταν πολύ απορροφημένοι από τη χαρά του διπλασιασμού και του τριπλασιασμού των μισθών. Οι λογαριασμοί όμως δεν χάνονται. Οι δανειστές ήλθαν να ζητήσουν πίσω αυτά που μας δάνεισαν. Εκτός αυτού διέφθειρε τις συνειδήσεις των καθημερινών ανθρώπων, στον οποίο έταξαν και πίστεψε ότι τα βάσανα του θα λυνόταν ψηφίζοντας το συγκεκριμένο κόμμα που θα του διόριζε το παιδί του, τον ίδιο, το συγγενή του στο Δημόσιο.

Όλα αυτά έγιναν γιατί η οικονομία έφθασε σε ένα σημείο που να μην παράγει ούτε καν τα αυτονόητα, ζαρζαβατικά κλπ., για να μη μιλήσουμε για αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη, που άλλες χώρες ακόμη και μικρότερες από τη δική μας παράγουν».

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο κ. Βαληνάκης άσκησε έντονη κριτική σε όσα πρεσβεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο τέως υπουργός επανέλαβε ότι η τυφλή οργή μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε ζήσει και τόνισε ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ανέφερε:

«Το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρεσβεύει στην ουσία τα ίδια πράγματα. Λένε ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει οργή αυτή την Κυριακή. Πόσο ευκολόπιστος μπορεί να είναι όμως κανείς για να ξεπουλήσει αυτό του δυνατό του όπλο, την ψήφο του; Ο κόσμος έχει φωνή για να αντιδράσει διαφορετικά. Όλοι ακούμε τη φωνή του λαού. Την ψήφο μας, αυτό το ισχυρό όπλο πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να βγει η χώρα από την κρίση.

Σήμερα αυτοί που έκαναν τα πολιτικά άλματα, λένε ότι αυτή την πραγματικότητα τη ζούμε ήδη. Θέλω να πω ότι αυτή τη μέρα της πλήρους κατάρρευσης δεν τη ζήσαμε και εύχομαι να μη τη ζήσουμε ποτέ.  Παρά τη δυσμενή κατάσταση η χώρα λειτουργεί. Με τα όποια προβλήματα. Υπάρχουν όμως και πολύ χειρότερα, τα οποία πρέπει να τα φανταστούμε, πριν καταθέσουμε την ψήφο μας την Κυριακή. Η σωστή επιλογή είναι η Νέα Δημοκρατία για όλους τους λόγους που ανέλυσα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Πρώτη η Νέα Δημοκρατία μίλησε για ανάπτυξη και σήμερα σε όλη την Ευρώπη συζητούν γι’ αυτό».

Διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ

Ο κ. Βαληνάκης αποκάλυψε ότι ως υπουργός εξωτερικών ξεκίνησε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. ΟΙ προσπάθειες αυτές έφθασαν μάλιστα σε πολύ καλό στάδιο. Δεν προχώρησαν όμως, μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ το 2009. Αποκαλυπτικό άρθρο του κ. Βαληνάκη για την ΑΟΖ, θα δημοσιευθεί προσεχώς στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs.

Πηγή: RodosAlarm.gr