Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2004

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιoφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ερωτηθείς για την επιστολή  του κ. Τζόρτζ Μπους προς τον κ. Κώστα Καραμανλή τόνισε:

«Θα πρέπει να διαχωρίσουμε δύο πράγματα. Από τη μια μεριά ότι με τις ΗΠΑ συζητήσαμε το θέμα των Σκοπίων κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική. Και αυτό έχει ειπωθεί. Από την άλλη υπάρχει το θέμα εάν μας είπαν για τη συγκεκριμένη κίνησή τους. Είναι άλλο λοιπόν το ότι βεβαίως  γνωρίζαμε τη θέση των ΗΠΑ για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με τα Σκόπια, κι άλλο την πράξη στην οποία προέβησαν ενόψει του δημοψηφίσματος, και για την οποία βεβαίως, εκφράσαμε την αντίρρησή μας.

Και πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ σε αυτή την επιστολή λένε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας. Και το σημαντικότερο, ότι θα ασπαστούν οποιαδήποτε λύση θα προκύψει απ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, αυτό που ήδη έκαναν μπορεί να αλλάξει, εάν υπάρξει μια άλλη ονομασία ως αποτέλεσμα διαλόγου. Και αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό».

Αναφορικά με τις κινήσεις της Κυβέρνησης για το ζήτημα του ονόματος ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης είπε:

«Εμείς θέλουμε να βρεθεί γρήγορα μια λύση στο ζήτημα του ονόματος. Γι΄ αυτό δραστηριοποιηθήκαμε. Γι΄ αυτό εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας. Γι΄ αυτό εξηγήσαμε σε όλους με πράξεις κι όχι με λόγια, αντίθετα απ΄ ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν, ότι θέλαμε μια γρήγορη διέξοδο στο θέμα του ονόματος με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Κι αυτό το καταστήσαμε και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσουν. Φυσικά δεν είμαστε θαυματοποιοί για να μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στη διεθνή πολιτική, αλλά θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό».