Αρχική Ελληνική & Ευρωπαϊκή πολιτική ii-Παρεμβάσεις για την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Πολιτική Βαληνάκης: «Στρατηγική τύφλωση» στα ελληνοτουρκικά -Ευρύτερες οι επιπτώσεις της «αποχώρησης» των ΗΠΑ...

Βαληνάκης: «Στρατηγική τύφλωση» στα ελληνοτουρκικά -Ευρύτερες οι επιπτώσεις της «αποχώρησης» των ΗΠΑ – Συνέντευξη στο CNN Greece

του Γιάννη Μανδαλίδη

«Οι νέες συγκυρίες καλούν εδώ και καιρό σε συνολική αναδιάταξη της εθνικής μας στρατηγικής. Αν βέβαια υπάρχει και δεν έχει αντικατασταθεί από διάσπαρτες ιδέες της στιγμής» σχολιάζει ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης.
ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις από την «ταπεινωτική αποχώρηση» -όπως την χαρακτηρίζει- των ΗΠΑ από την Καμπούλ κρούει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, δίνοντας έμφαση στο τι μπορεί να σημαίνει η εξέλιξη αυτή στα ελληνοτουρκικά.

«Αν πολλοί στην Ελλάδα εφησύχαζαν επί δεκαετίες θεωρώντας ότι οι Αμερικανοί θα παρενέβαιναν αποτρεπτικά ή και κατασταλτικά σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της χώρας μας, θα πρέπει έστω και τώρα να αντιληφθούν την επικίνδυνη πλάνη τους» τονίζει με νόημα ο κ. Βαληνάκης μιλώντας στο CNN Greece.

«Η παταγώδης κατάρρευση του “America is back” και η ουσιαστική επαναφορά του “America First” προκαλεί ρίγος ανασφάλειας στους κάθε λογής εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και Ασία. Όποτε το επιβάλλουν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον θα αφήνονται, ακόμη κι εν ψυχρώ, φιλικές χώρες μόνες απέναντι σε επιθετικούς γείτονες» σχολιάζει.