Κυριακή, 24 Απριλίου 2005

1. Το θέμα του γαλλικού δημοψηφίσματος νομίζω πως σκιάζει όλες τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα ‘θελα λοιπόν να σάς ρωτήσω πως φαντάζεστε την "επόμενη μέρα" ενός γαλλικού "όχι";

Η Γαλλία, η πατρίδα των οραματιστών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του Σουμάν και του Μονέ, πράγματι δεν μας έχει συνηθίσει σε αντιευρωπαϊκά μηνύματα. Αν πάντως, υπάρξει κάτι τέτοιο αναμφίβολα θα αποτελέσει έναυσμα για μία πολύ σοβαρή συζήτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Διότι η εναλλακτική λύση θα είναι η επιστροφή στη Συνθήκη της Νίκαιας, κι αυτό δεν το θέλει κανείς! Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να ξεχνάμε πως σε όλη την πορεία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει μέσα από αμοιβαίες παραχωρήσεις και συμφωνίες, αλλά και μέσα από συγκρούσεις και κρίσεις. Ελπίζω, βέβαια, το σενάριο της γαλλικής απόρριψης να μην επαληθευθεί στην πράξη, διότι σίγουρα η Ε.Ε. θα εισέλθει σε μία άγνωστης διάρκειας ενδοσκόπηση. Από την άλλη, δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική δραματοποίηση του θέματος. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η προώθηση με τον καλύτερο τρόπο της ενοποίησης της Ευρώπης. Εξάλλου, η διαδικασία κυρώσεων θα συνεχισθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2006 και τότε θα δούμε συνολικά πόσες και ποιες χώρες τάχθηκαν υπέρ ή κατά, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

2. Λίγο μετά το γαλλικό δημοψήφισμα, τρείς εβδομάδες για την ακρίβεια, θα πρέπει να συμφωνήσετε στις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2014. Σήμερα θεωρείτε πως είναι ρεαλιστικά εφικτή μια τέτοια συμφωνία; Και αν μετακυλισθεί χρονικά ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Οι διαπραγματεύσεις για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές της ΕΕ 2007-2013 βρίσκονται σε εξέλιξη και επιδιώκουμε να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.
Τα συναρμόδια υπουργεία κινητοποιήθηκαν από πολύ νωρίς για να βρεθούν οι αναγκαίοι σύμμαχοι στην στήριξη της πρότασης της Ε.Ε. -την οποία αντιστρατεύονται 6 κράτη-μέλη (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.)- προκειμένου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα.

Παράλληλα έχουν γίνει συναντήσεις, (σε Υπουργικό επίπεδο) της Ελλάδος, Ισπανίας και Πορτογαλίας, με στόχο τη χάραξη κοινής διαπραγματευτικής γραμμής. Στις συναντήσεις αυτές συμφωνήθηκε κοινή πλατφόρμα στήριξης των προτάσεων της Επιτροπής, με βασικά σημεία μεταξύ άλλων την επάρκεια των χρηματοδοτικών μέσων για την υλοποίηση των στόχων της Ε.Ε. και τη δίκαιη κατανομή των οφελών και του κόστους της διεύρυνσης μεταξύ των κρατών μελών. 

Ταυτόχρονα, πήραμε την πρωτοβουλία συνεργασίας με τα 10 νέα Κράτη Μέλη και διοργανώθηκαν υπουργικές συναντήσεις στη Βαρσοβία, Αθήνα, Λιουμπλιάνα και Ρίγα για την δημιουργία ενός "μπλοκ φίλων της Επιτροπής". Τέλος, δεκάδες συζητήσεις έγιναν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ είχαμε συναντήσεις με την αρμόδια Επίτροπο κα Hubner, την Προεδρία και την Επιτροπή.

Ως προς το ερώτημα σας για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας τον Ιούνιο, οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι αρνητικές διότι οι πόροι θα μειωθούν και άλλο μιας και η κατανομή συναρτάται από τα στατιστικά στοιχεία κάθε περιφέρειας τα οποία θα επανεκτιμηθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι Ελληνικές περιφέρεις που θα βρεθούν πάνω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Κυρίως όμως σε μια τέτοια περίπτωση, θα δεχθεί ένα πολιτικό πλήγμα η Ευρώπη αφού οι πολίτες θα σχηματίσουν την εικόνα μιας  δυσλειτουργικής και άρα αναποτελεσματικής Ευρώπης των 25. Πρακτικά αν δεν ληφθεί μια απόφαση ως τον Ιούνιο η Ευρώπη θα διατρέξει τον κίνδυνο το 2007 να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις πολιτικές της.

3. Και τι κονδύλια εκτιμάτε ότι μπορεί η χώρα μας να εξασφαλίσει;
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και του ΥΠ.ΕΞ η Ελλάδα σύμφωνα με το χειρότερα σενάρια πρόκειται να λάβει 12 δις ευρώ και με τα καλύτερα 20-21 δις ευρώ. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το χρόνο λήψης της απόφασης, από το ύψος του συνολικού προϋπολογισμό της Ε.Ε. και από τις πολιτικές ισορροπίες που θα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Σε ένα άλλο θέμα κ. Υπουργέ, στο θέμα της πρότασης Νίμιτς, πού βρισκόμαστε σήμερα; Υπάρχει η πρόταση στο τραπέζι και με ποιες προοπτικές διαβλέπετε;

Παρά την τελευταία επίδειξη αδιαλλαξίας, τα Σκόπια δεν θα εγκαταλείψουν το  τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σήμερα βρίσκονται σε διπλωματική άμυνα -διότι απέρριψαν την πρόταση του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και διότι στον ορίζοντα προβάλλει η μακρά πορεία τους προς την ΕΕ, καθώς το φθινόπωρο η Επιτροπή θα κληθεί να κρίνει συνολικά το ενταξιακό αίτημα της ΠΓΔΜ. Εμείς έχουμε δείξει εποικοδομητική στάση και συνεχίζουμε τις επαφές μας επί του θέματος σε διμερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιθυμούμε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο, διότι αυτό είναι προς όφελος και των διμερών μας σχέσεων, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η  Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και η διευθέτηση αυτής της διαφοράς θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή.

5. Σήμερα αλλάζει φρουρά η "προεδρία" του ψευδοκράτους, τι συνεπάγεται κατά τη γνώμη σας;

Η πολιτική αλλαγή στα κατεχόμενα ελπίζω να διαμορφώσει νέες συνθήκες, νέα δεδομένα που θα επιτρέψουν πραγματικά την επανεκκίνηση των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης και επανένωσης του νησιού. Κάθε εξέλιξη που απομακρύνει τους Τουρκοκύπριους από  τις ακρότητες και την στάση αδιαλλαξίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα θετικό βήμα του ψευδοκράτους. Το αν αυτή η εξέλιξη θα είναι όντως θετική, θα το κρίνουμε από τις ουσιαστικές κινήσεις της άλλης πλευράς.

6. Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Υπουργέ, η πρόσφατη κρίση των Ιμίων νομίζω ότι υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης των προβλημάτων και όχι παραπομπής της διευθέτησής τους εν ευθέτω χρόνω. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Όπως ξέρετε η πορεία μιας χώρας προς την ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένους χρόνους. Η πορεία της Τουρκίας θα είναι μακρά και ο κατάλογος των αναγκαίων αλλαγών επίσης. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2004 βάζουν, εξάλλου, σιγά-σιγά την Τουρκία σε μια μακρά διαδικασία ελεγχόμενης προσαρμογής της στους κανόνες "καλής ευρωπαϊκής γειτονίας". Υπάρχουν φυσικά, πολλές αντιστάσεις εντός της Τουρκίας που αντιδρούν σθεναρά σε οποιεσδήποτε αλλαγές, ιδίως όταν δεν συνήθισαν σε κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Η Άγκυρα γνωρίζει όμως ότι θα υπάρχουν πλέον συνέπειες για τις επιλογές της. Γνωρίζει ότι η στρατιωτική βία, οι απειλές και η πρακτική των μαζικών παραβιάσεων θα την απομακρύνουν οριστικά από την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα για τον τελικό στόχο, που είναι η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μας με την Τουρκία με σεβασμό στα δικαιώματά μας.

7. Ωστόσο, Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει εν προκειμένω ότι η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώθηκε για τα συμβάντα από το υπουργείο ΄Εθν. Άμυνας παρά από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών και ότι επίσης, η συμφωνία του κ. Μολυβιάτη με τον κ. Γκιούλ για τη λήξη του επεισοδίου, εφαρμόσθηκε απ΄ τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με μεγάλη καθυστέρηση. Πώς απαντάτε σ΄ αυτές τις πληροφορίες;

Δεν θα σχολιάσω τα όποια δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Αξία έχουν οι πολιτικές πράξεις και θέσεις. Αξία έχει επίσης το γεγονός ότι και τα δικαιώματα μας υπερασπιστήκαμε, αλλά και κρίση με επικίνδυνες διαστάσεις δεν υπήρξε. Ως προς το εσωτερικό, είναι αυτονόητο, ότι συνεργαζόμαστε με τα όλα τα Υπουργεία όταν χρειάζεται έτσι ώστε να συντονίζουμε τις απαραίτητες ενέργειες και σε διμερές, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο διαφυλάσσοντας τα  εθνικά, κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας μας.