Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό TV KOSMOS
29 Ιανουαρίου 2008
«Δεν υπάρχουν ούτε θρόνοι ούτε διάδοχοι. Και είναι αδιανόητο να ταυτίζεται κανείς με τον Χριστό και να απονέμει ρόλους Αποστόλων» απάντησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στη χθεσινή συνέντευξή του στο TV KOSMOS για το αν πιστεύει ότι οι επί χρόνια εκπρόσωποι του νομού θα επιτρέψουν να γίνει η «διαδοχή» στα Δωδεκάνησα «αναίμακτα». Μάλιστα, αναφερόμενος στο δικό του πολιτικό πιστεύω διευκρίνισε: «Η ουσία της πολιτικής και αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας είναι ένα νέο μεγάλο πολιτικό όραμα και ένα νέο πολιτικό ήθος. Σε αυτή την ανάγκη έχω στρατευθεί και θέλω με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλω ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Αυτό το καλύτερο αύριο, δεν μπορεί να χτιστεί με παλιά και φθαρμένα υλικά. Σε αυτό δεν χωράνε ηγεμονικές μονοκρατορίες και κληρονομικές διαδοχές. Δεν χωρούν στρατιές πολιτικών φίλων που κατασκοπεύουν και παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα. Δεν ανέχεται ομηρία των πολιτών μέσα από ψεύτικα λόγια, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ή ανέντιμα παιχνίδια με τις ανάγκες των πολιτών. Και βεβαίως δεν ανέχεται να παρεμποδίζεται η πολιτική ανέλιξη πολιτικών στελεχών σε τοπικό επίπεδο. Εμένα όλα αυτά δεν με εκφράζουν. Αντίθετα αυτό που με εκφράζει είναι η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία και ο ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες. Με αυτό το πολιτικό πιστεύω στρατεύομαι».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που ήταν εφ όλης της ύλης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, καθώς και η εκκρεμότητα που υπάρχει στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Επίσης, συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τα Δωδεκάνησα από πρακτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι η συνεργασία των χωρών της Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαληνάκης ανακοίνωσε τη σύγκληση ενός μεσογειακού επιχειρηματικού φόρουμ στην Αθήνα εντός του Φεβρουαρίου με στόχο τη δημιουργία νέων σχημάτων πρακτικής συνεργασίας που θα φέρουν πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. «Μια προοπτική που» όπως είπε χαρακτηριστικά «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα γι’ αυτό και θα αναλάβω την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός ανάλογου επιχειρηματικού φόρουμ στη Δωδεκάνησο, το επιχειρηματικό δυναμικό της οποίας μπορεί να αναπτύξει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις. Με τις πρωτοβουλίες αυτές θα κερδίσουν οι συμπατριώτες μας μέσα από επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς όπως είναι ενδεικτικά αυτοί της ακτοπλοΐας και της ναυσιπλοΐας».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί ευρύτερα τον νομό της Δωδεκανήσου. «Χάθηκαν ευκαιρίες και δεν υπήρξε ένα μεγάλο όραμα πίσω από το οποίο θα μπορούσαν να στρατευθούν όλοι οι Δωδεκανήσιοι. Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικές βδομάδες ή μήνες. Πολλές φορές η πορεία για να φτάσουμε σε κάτι σπουδαίο και μεγάλο μπορεί να πάρει και χρόνια. Ευκαιρίες όπως το χωροταξικό σχέδιο δεν τις αντιμετωπίζει κανείς στο πόδι. Είναι ζητήματα που πρέπει να τα βλέπει κανείς μακροπρόθεσμα» επισήμανε ο κ. Βαληνάκης και υπογράμμισε: «Πρέπει να δούμε τα Δωδεκάνησα και τη Ρόδο ως το εφαλτήριο που ανοίγει αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα μας και πέρα από τα σύνορα μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα τα Δωδεκάνησα και η Ρόδος πρέπει να γίνουν εθνικός πόλος ανάπτυξης και αυτό ακριβώς μετέφερα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Χρειάζεται να γίνουν αυτές οι αλλαγές, όπως και η αναβάθμιση της Κω και της Καλύμνου στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους σκοπούς μας». Ο Υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε και για άλλα αντίστοιχα παραδείγματα που μπορούν να συμβάλουν όπως είπε χαρακτηριστικά στην υλοποίηση του οράματός μας για τα νησιά, όπως είναι η συνολική αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση της παραλιακής ζώνης της Ρόδου και η σύνδεση Καλύμνου και Λέρου, μία μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή σε περιφερειακό πόλο ανάπτυξης.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Βαληνάκης κλήθηκε να απαντήσει στα διάφορα σενάρια περί μετακίνησής του σε άλλη εκλογική περιφέρεια ή σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. «Τέτοιου είδους επιλογές υπήρχαν και πριν. Η επιλογή μου ήταν να είμαι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα και αυτή ήταν μία επιλογή ζωής. Και στο παρελθόν είχαμε διάφορες σεναριογραφίες. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι η απόφασή μου ήταν και είναι αυτή. Είμαι και θα μείνω στα Δωδεκάνησα» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.