Κύριε Βαληνάκη, οι κάτοικοι του νησιού έχουν παράπονα από την πολιτεία, παράπονα δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου, ας πάρουμε για παράδειγμα το ακτοπλοϊκό. Ως πότε θα έχουμε επιτέλους πλοία σύγχρονα, γρήγορα και όχι πια αυτά που χρειάζονται 20 και 25 ώρες για να φτάσουν εδώ;
Όλοι οι συμπατριώτες μας θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα όσα δικαιούνται ως Ευρωπαίοι και Έλληνες πολίτες. Δεν είναι ανεκτό πλέον να υπάρχουν δύο Ελλάδες, της πρώτης και της δεύτερης ταχύτητας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και o ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τα νησιά μας. Ωστόσο προβλήματα υπάρχουν και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να επιλυθούν. Προσωπικά, βρίσκομαι σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους μου, τον Υπουργό, κ. Γιώργο Βουλγαράκη και τον Υφυπουργό, κ. Πάνο Καμμένο, καθώς και με όλους όσοι μπορούν να συνεισφέρουν θετικά, προκειμένου να πετύχουμε το αποτέλεσμα που αξίζει στους κατοίκους της Καρπάθου.
Αναφερθήκατε σε ένα αποτέλεσμα που να αξίζει στους κατοίκους και θα σας ρωτήσω ευθέως. Δεν αξίζει η Κάρπαθος ένα νοσοκομείο;
Φυσικά, και το αξίζει και θα το αποκτήσει. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αποτελούσε και αποτελεί από τις βασικές μας προτεραιότητες αναφορικά με το νησί της Καρπάθου. Η υπάρχουσα υποδομή, παρά τις πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, δεν επαρκεί. Υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει συνεχής συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και εξετάζουμε κάθε λύση με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους κατοίκους του νησιού αλλά και για τους επισκέπτες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί, κι επειδή τον συνόδευα στην επίσκεψή του στην Κάρπαθο το 2005, πρέπει να πω ότι και τα δύο μεγάλα έργα που εξήγγειλε προχωρούν. Το Φράγμα Σχοινά θεμελίωσε ήδη πρόσφατα, σε επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο νησί, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κοντός, και στο θέμα του Γενικού Νοσοκομείου υπάρχει θετική εξέλιξη, παρά τις όποιες αντιξοότητες, χάρη στις προσπάθειες του κ. Αβραμόπουλου. Άρα οι δεσμεύσεις τηρούνται στο ακέραιο. Κι εδώ θέλω να τονίσω πως σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, προσπαθώ να προωθώ και να συμβάλω με όλες μου δυνάμεις στο να βρεθούν λύσεις ακόμα και σε μικρότερα ζητήματα που αφορούν στον πραγματικά ευαίσθητο τομέα της υγείας. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα του αγροτικού γιατρού στο Μεσοχώρι. Η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό και προτεραιότητα της κυβέρνησής μας από την πρώτη μέρα.
Ξέρω ότι η περιφέρεια μας είναι μια από τις δύσκολες εκλογικές περιφέρειες. Σε όλα τα νησιά και σε κάποια μικρονήσια είναι συμπατριώτες μας οι οποίοι επιθυμούν, επιδιώκουν να βλέπουν τους πολιτικούς μας, να τους νιώθουν κοντά.
Είναι καθήκον καθενός από μας που ασχολείται με τα κοινά να είναι δίπλα σε κάθε συμπατριώτη μας είτε αυτός κατοικεί στην Αθήνα είτε ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο από τα νησιά μας. Αυτό προσπαθώ κι εγώ. Και θέλω να ξέρετε πως όσο μεγάλος κι αν είναι ο όγκος της δουλειάς και των υποχρεώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προσπαθώ να είμαι όσο πιο συχνά μπορώ στα νησιά μας για να βρεθώ με τους συμπατριώτες μου και να μοιραστώ μαζί τους τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζω πως όσο χρόνο και να αφιερώσω και πάλι λίγος θα είναι. Γιατί το παρελθόν μας κληροδότησε πολλά ανοιχτά ζητήματα και τώρα αρχίζουμε επιτέλους να βάζουμε μια τάξη, μια σειρά. Αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια σε δύο κατευθύνσεις. Και να βρίσκομαι σε ανοιχτή γραμμή με τους συμπατριώτες μου για να αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους και τις προσδοκίες τους και παράλληλα με τεκμηριωμένο και σοβαρό τρόπο να προωθώ τα ζητήματα αυτά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θέλω όμως με την ευκαιρία να σημειώσω κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο, κατά τη γνώμη μου. Η επαφή με τους πολίτες δεν πρέπει να γίνεται για χάρη κάποιων εφήμερων εντυπώσεων. Το ζητούμενο δεν είναι να «χτυπάμε πλάτες» και να μοιράζουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Το ζητούμενο είναι με σωστή τεκμηρίωση και μακρόπνοο σχεδιασμό να στοχεύουμε στην επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος και στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπατριωτών μας. Είναι πολύ σημαντικό να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα.
Θέλω να σας πω πάντως ότι όλοι μας νιώθουμε μεγάλη χαρά κάθε φορά που μας επισκέπτεστε. Πέρα όμως από το να σας βλέπουμε ήθελα να ρωτήσω πως μπορεί να συνδυαστεί η τόσο σημαντική σας θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών με όλα εκείνα που μας απασχολούν εδώ, στο νησί.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονίσω πως όλες οι δράσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν έναν γνώμονα: την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας ώστε να μπορεί ο κάθε Έλληνας πολίτης, και πάνω απ’ όλα οι ακρίτες μας, να ζει και να δημιουργεί χωρίς κανένα φόβο και χωρίς καμιά ανασφάλεια. Πέρα απ’ αυτό θα σας πω και κάτι άλλο. Αν και το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται Υπουργείο με περιορισμένη επιρροή στην καθημερινότητα των πολιτών, εργάστηκα για να έχουμε ένα Υπουργείο κοντά στον πολίτη. Το Δ’ ΚΠΣ για το οποίο κάναμε μια πολύ πετυχημένη διαπραγμάτευση για τη χώρα μας, με τα χρήματα που θα εισρεύσουν κατά την περίοδο 2007-2013, διαμορφώνει την καθημερινότητα των πολιτών μας. Επίσης, η προσπάθεια να μεταμορφώσουμε τη γειτονιά μας σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά έτσι ώστε οι ακριτικές περιοχές μας να γίνουν γέφυρες συνεργασίας με σαφή πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και τον τουρισμό διαμορφώνει την καθημερινότητα των πολιτών, και ειδικά των νησιωτών μας. Τα Δωδεκάνησα είναι αυτά που εισπράττουν μέσα από τη συστράτευση του Υπουργείου Εξωτερικών στην κυβερνητική προσπάθεια για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, μέσα από τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, επικουρώντας το έργο του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Σταματώ εδώ αν και θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα ζητήματα, τα οποία με κατάλληλους και επιτυχείς χειρισμούς εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους συμπατριώτες μας. Όλοι μαζί, από κάθε πόστο, μπορούμε να δράσουμε αποτελεσματικά για να ανεβάσουμε τα νησιά μας ψηλότερα. Εκεί που πραγματικά τους αξίζει να είναι.
Μιλάτε για τα Δωδεκάνησα με ιδιαίτερη θέρμη κι όμως η υποψηφιότητά σας προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.
Ξέρετε πολύ καλά ότι εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική και όχι η παραπολιτική. Ξέρετε επίσης ότι δεν επιλέγω ποτέ τις προσωπικές αντιπαραθέσεις. Κι αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ούτε ως αδυναμία, ούτε ως ζήτημα χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρη και συνειδητή πολιτική επιλογή διότι ο τόπος μας πλήρωσε με υστέρηση τη διαιώνιση των προσωπικών αντιπαραθέσεων και των «εμφύλιων» συγκρούσεων. Όπως πλήρωσε και η παράταξή μας με εσωστρέφεια και συρρίκνωση της επιρροής της. Για εμένα λοιπόν δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον όλα αυτά, όπως αφήνουν αδιάφορους και τους ίδιους τους πολίτες. Ο τόπος μας έχει συσσωρευμένα προβλήματα που οφείλονται στις αδράνειες του χθες. Γι’ αυτό είμαι εδώ, στην πρώτη γραμμή της μάχης με τα προβλήματα. Με σωστό σχεδιασμό και αποτελεσματική παρέμβαση εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, μπορούμε να δώσουμε στον τόπο μας αυτά που δικαιούται. Να έρθει πιο κοντά στο κέντρο. Να εξασφαλίσουμε νέες ευκαιρίες για όλους.
Κύριε Βαληνάκη, έχετε όραμα για την Κάρπαθο;
Ο τόπος μας έχει ανεκτίμητο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο, έχει υπέροχους ανθρώπους και μοναδικά αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στοιχεία που μας γεμίζουν με αισιοδοξία αλλά και με την αντίστοιχη ευθύνη για αποτελεσματική διαχείριση ώστε να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα νησιά μας, με οφέλη που θα γίνονται αισθητά απ’ όλους τους συμπατριώτες μας. Αυτό είναι το όραμά μου για τα Δωδεκάνησα του 21ου αιώνα το οποίο κατέθεσα στην κρίση των συμπατριωτών μου και έλαβα από αυτούς την τιμητική εντολή να προσπαθήσω να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα.