Το 2003 η ΝΔ κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία, επειδή έκανε παραχωρήσεις στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα έστελνε τον γραμματέα του στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το Ιράκ. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή που κατηγορείται σήμερα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς…
 
«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον δομημένες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι κενή περιεχομένου.»
 
 Το στίγμα της σημερινής εξωτερικής πολιτικής;
 
«Στρατηγικός σχεδιασμός, σοβαρότητα, συνέπεια, συνέχεια,  υπολογισμένες και μεθοδικές κινήσεις με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.»  
 
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για ακινησία στην εξωτερική πολιτική. Τι απαντάτε;
 
«Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να διεξάγεται με γνώμονα τις επικοινωνιακές ανάγκες. Στόχος μας είναι η ουσία και όχι η ταξιδιωτική διπλωματική γυμναστική.»
 
Υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις της Αθήνας με τη Λευκωσία;
 
«Αντιθέτως! Με την Κυπριακή κυβέρνηση έχουμε στενότατη και άριστη συνεργασία. Οι στόχοι είναι κοινοί και η προσπάθεια συντονισμένη.»
 
Ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης σε ένα νέο σχέδιο Ανάν;
 
«Οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία πρέπει να διασφαλίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, να  στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και να είναι σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.»
 
Αν κατατεθεί, τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά;
 
«Όπως πάντοτε, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου.»
 
Θα πιέσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο ή όχι;
 
«Η Ελλάδα στηρίζει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και την επανένωση του νησιού.»
 
Τι γίνεται τώρα που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπαίνει «στον πάγο»;
 
«Η ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας πρέπει να γίνει στη βάση σαφώς καθορισμένων κριτηρίων  και προαπαιτούμενων που αυτή η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε.  Επιδιώκουμε τη συμμόρφωση με αυτά γιατί αυτό θα βελτιώσει τη σταθερότητα στην περιοχή και στην ίδια την Τουρκία.»  
 
Ποιες οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική;
 
«Σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η ισχυρή παρουσία μας στο διεθνές στερέωμα και παράλληλα στον σκληρό πυρήνα μιας ισχυρής και αποτελεσματικής ΕΕ.»
 
Οι δικές σας;
«Να συμβάλω στην προώθηση των στόχων της κυβέρνησής μας.»