Η Άγκυρα κινείται με διπλωματική ευελιξία και καταγράφει σημαντική αναβάθμισή της. Δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις και αποκομίζει οφέλη διπλωματικά, εμπορικά κλπ από «επιτήδεια ουδετερότητα» και μεσολάβηση. Πιθανή εγγυήτρια δύναμη σε λύση στην Ουκρανία. Αν ο «απομονωμένος» Ερντογάν αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση να στείλει τους S400 στην Ουκρανία (ή σε ανατολική χώρα ΝΑΤΟ, ή έστω να τα απενεργοποιήσει), ανοίγει ο δρόμος για τουρκικά F35 και Πάτριοτ.

President Joe Biden meets with Turkish President Recep Tayyip Erdogan during the G20 leaders summit, Sunday, Oct. 31, 2021, in Rome. (AP Photo/Evan Vucci)

Αλλά ακόμη κι αν δεν καμφθεί, η Άγκυρα «αγγίζει» την αγορά νέων F16 και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων, με υποχώρηση του Κογκρέσου και αδρανοποίηση/συνδρομή του ισραηλινού λόμπυ της Ουάσιγκτον. Γιατί ο EastMed που επανασχεδιάζεται τώρα δεν έχει σχέση με την όδευση για την οποία αγωνιζόμασταν : ο αγωγός που θα διοχέτευε το ισραηλινό αέριο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην ΕΕ, τώρα συζητείται να οδεύει βόρεια προς Τουρκία, όχι μέσω ημών…! Και οι δικαιολογίες κάποιων ότι μετά την Τουρκία θα διέρχεται κι από ελληνικό έδαφος είναι κωμικοτραγικές! Εργάζεται κανείς ώστε να τα αποτρέψει;