Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ολοκληρώνοντας  την επίσκεψη του στις ΗΠΑ είχε χτες, 14 Μαρτίου,  στην Ουάσιγκτων διαδοχικές συναντήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τον κ. Ντάνιελ Φρίντ, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα, καθώς και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον κ. Γουίλιαμ Μπέρνς, Υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.
Εξερχόμενος του Στέητ Ντιπάρτμεντ ο κ Γιάννης Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Στις συναντήσεις μου στον Λευκό Οίκο και στο Στέητ Ντηπάρτμεντ παρουσίασα τις εποικοδομητικές θέσεις της Ελλάδος σχετικά με το όνομα των Σκοπίων . Εξήγησα ότι είναι εποικοδομητικές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αλλά και για τη συνολική περιοχή και βεβαίως γιατί θα διευκολύνουν την πορεία των Σκοπίων -αν υπάρξει λύση- προς την Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Βεβαίως για να μπορούν να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται και η άλλη πλευρά να δείξει  την ίδια εποικοδομητική στάση που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι,επίσης, χρήσιμο και αναγκαίο και άλλες χώρες να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Φυσικά πέρα από αυτά υπάρχει μια σειρά επαφών, μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει όπως γνωρίζετε, η επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτων την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια επίσης και άλλες επαφές. Άρα είναι λογικό ότι πέραν του ζητήματος του ονόματος συζητήσαμε και την ευρύτερη ημερήσια διάταξη-την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων- τόσο δηλαδή τα διμερή θέματα, όσο και εκείνα της ευρύτερης ευρωπαϊκής, μεσογειακής και βαλκανικής γειτονιάς μας".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν συζητήθηκε το Κυπριακό, με δεδομένο ότι ήταν και η κ. L. Κennedy στην συνάντηση, ο ΥΦΥΠΕΞ απάντησε:

"Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι, φυσικά, μέρος του διαλόγου, ο οποίος λειτουργεί ήδη εποικοδομητικά μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σε όλα τα ζητήματα. Θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, φυσικά με ένα τρόπο που να είναι αμοιβαία αποδεκτός".

Αργά σήμερα το βράδυ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην 1η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες.