Τρίτη, 1 Μαρτίου 2005
Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την ακύρωση υποτιθέμενου ιατρικού συνεδρίου στην Ρόδο, στο οποίο θα συμμετείχαν 1.300 Τούρκοι γιατροί ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκης είπε:
"Και το τουρκικό και το ελληνικό τουριστικό πρακτορείο που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα ότι έκαναν τις επαφές, ουδέποτε αποτάθηκαν γραπτώς στην Προξενική μας Αρχή στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξαν κάποιοι που τηλεφώνησαν προ καιρού ανώνυμα και ζήτησαν πληροφορίες. Είναι παντελώς ψευδές ότι τους ειπώθηκε από το Προξενείο μας πως δεν μπορούμε να βγάλουμε τόσες βίζες διότι δήθεν η έκδοση της βίζας "είναι πολύ αργή". Το Γενικό Προξενείο εκδίδει κατά μέσο όρο 2.000 βίζες κάθε μήνα. Συνεπώς οι 1.300 που θα έρχονταν υποτιθέμενα σε αυτό το Συνέδριο στην Ρόδο θα είχαν εξυπηρετηθεί πάρα πολύ γρήγορα"
Αναφερόμενος στις ενέργειες του ΥΠΕΞ για την ενίσχυση του τουρισμού είπε:
"Η υποχρέωση της Ελλάδας που συμμετέχει στην ΕΕ και στην Συνθήκη Σένγκεν είναι να φυλάσσει ευρωπαϊκά σύνορα. Έχει διευκολυνθεί πολύ η επικοινωνία των ανθρώπων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά οι τουρίστες από τρίτες χώρες πρέπει να περάσουν από ορισμένους ελέγχους. […] Αυτό έχει βέβαια απλοποιηθεί σε ορισμένα σημεία και με δικές μας ενέργειες. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία για κάποιον ταξιδιώτη "καλής πίστης" που μένει μακριά από τα Προξενεία. Επίσης τα έγγραφα διακινούνται μέσω των τουριστικών πρακτορείων. Έχουμε δώσει οδηγίες ώστε με το σύστημα της λεγόμενης πολλαπλής θεώρησης κάποιος ταξιδιώτης "καλής πίστης" να μην ταλαιπωρείται.
Προσπαθούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τα κτίρια, όπου υπάρχει πρόβλημα. Ανοίξαμε ένα καινούριο Προξενείο στην Σαγκάη, ακριβώς για να προσελκύσουμε τουρίστες από την Κίνα που θεωρείται από τις αγορές του μέλλοντος. Αλλάζουμε κτίριο στην Αγία Πετρούπολη και προχωρούμε σε εξεύρεση νέου κτιρίου στην Μόσχα. Προσπαθούμε να εξοπλίσουμε τα Προξενεία μας με καινούριες υποδομές, ώστε να γίνονται όλα ταχύτερα".
Και προσέθεσε:
"Θεωρούμε το θέμα αυτό πολύ σημαντικό γιατί υπηρετεί την καθημερινότητα και το εισόδημα του Έλληνα. […] Τέτοιες πηγές πλούτου, όπως ένα μεγάλο συνέδριο γιατρών, σε περιοχές μάλιστα ακριτικές, όπως είναι τα Δωδεκάνησα, είναι φυσικό ότι με κάθε τρόπο πρέπει να στηριχτούν.
Όμως δεν είναι οι βίζες που δημιουργούν τα μεγάλα ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα σχετικά στοιχεία. Από μελέτες του ΙΤΕΠ, του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών, προκύπτει ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα πχ. τουριστικό προϊόν, υποδομές, διαφήμιση, τα οποία ξέρω ότι λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό που γίνεται από το Υπουργείο Τουρισμού. Σχετικά με τις βίζες το ποσοστό απόρριψης φτάνει το 1-2%. Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρείται ότι αυτά τα ποσοστά εμποδίζουν την έλευση του τουρισμού στην Ελλάδα".