Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2004

Σε σημερινή συνέντευξη του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ-1 και στην εκπομπή του κ. Βασίλη Αδαμόπουλου αναφερόμενος στο πόσο επηρέασαν αυτήν την εκλογική διαδικασία η κατάσταση στο Ιράκ και η υπόθεση της τρομοκρατίας είπε:

"Από τις αναλύσεις φαίνεται ότι τελικώς οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του Ιράκ. Έπαιξε και αυτό τον ρόλο του, αλλά εάν όπως φαίνεται η τάση σήμερα, επικρατήσει ο κ. Μπους, αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς έδωσαν προτεραιότητα σε άλλες διαστάσεις της πολιτικής του […]".

Σχετικά με τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί στην Ευρώπη για μια ενδεχόμενη επανεκλογή του κ. Μπους και τον τρόπο με τον οποίο η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υποδέχθηκε τα πρώτα αποτελέσματα ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε:

"Πράγματι υπήρχε στο επίπεδο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μια προτίμηση προς τον κ. Κέρυ. Αυτό οφειλόταν στο ότι οι Ευρωπαίοι έβλεπαν μέσω του κ. Κέρυ μια διέξοδο στο θέμα του Ιράκ. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι στιγμής και άρα είναι φυσικό η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να αισθάνεται κάποιο μούδιασμα. Από την άλλη όμως πλευρά οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση Μπους. Την γνωρίζουν. Αν επιβεβαιωθούν οι σημερινές τάσεις θα ξέρουν με ποιόν έχουν να κάνουν και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. Ανεξάρτητα με το ποιος κάθε φορά κερδίζει τις εκλογές τα κράτη πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους".

Σχετικά με το πόσο θα επηρεαστεί η αμερικανική πολιτική από την ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας ο κ. Βαληνάκης είπε ότι:

"Είχα πει και προεκλογικά ότι δεν έβλεπα ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψηφίους ως προς την Ελλάδα […]. Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά και από τους βασικούς συνεργάτες που θα επιλέξει ο νικητής των εκλογών. Θα συνεργαστούμε αρμονικά με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια σημαντική ομογένεια εκεί, έκανε και αυτή τις επιλογές της".

Σε ερώτηση για το αν η ενδεχόμενη επανεκλογή Μπους σηματοδοτεί μια στροφή της αμερικανικής κοινωνίας στον συντηρητισμό ο κ. Βαληνάκης είπε:

"Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στις απόψεις πολλών από την μια πλευρά και πολλών από την άλλη. Και την εμβάθυνση του χάσματος αυτού την νιώθουμε πολύ έντονα. Από την άλλη μεριά είναι λογικό αυτό να είναι ιδιαίτερα έντονο σε προεκλογικές περιόδους. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, τα χάσματα αυτά γεφυρώνονται σε ένα βαθμό. Υπάρχουν φυσικά πολλές αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και αυτό ως θέμα θα απασχολήσει οπωσδήποτε την καινούρια κυβέρνηση"