Σάββατο, 5 Μαρτίου 2005
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είπε μεταξύ άλλων:
"Έχουμε μία συνολική προσέγγιση. Τα προβλήματα της περιοχής είναι σε πολλά σημεία αλληλένδετα. […] Όλη η περιοχή γύρω από τα σύνορά μας, από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, μέσα από μια μοναδική ιστορική συγκυρία, κινείται προς την Ε.Ε. Τα κριτήρια που η Ε.Ε. έχει θέσει για τις χώρες αυτές μας δημιουργούν μία μεγάλη ευκαιρία, την οποία έχουμε εντάξει στη στρατηγική μας. Να αλλάξουμε την μοίρα αυτών των ανθρώπων και των περιοχών γύρω από τα σύνορα μας έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ειρηνική γειτονιά. Μια ευρωπαϊκή γειτονιά και όχι αυτό που ήταν παλιά, η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης".
[…]Όλες οι περιοχές και όλα τα κράτη της περιοχής των Βαλκανίων πρέπει να οδεύσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό εξαρτάται από τα κριτήρια που θα εκπληρώσουν και βεβαίως άλλες χώρες είναι πιο κοντά, όπως η Κροατία, και άλλες χώρες είναι πολύ μακριά και έχουν ένα δρόμο μεγάλο να διανύσουν. Πρέπει να υπάρχει η Ευρωπαϊκή προοπτική όλων αυτών των λαών, έτσι ώστε να μην υπάρχει δηλαδή μια μαύρη τρύπα της Ευρώπης στα Βαλκάνια".
Σχετικά με τις διαβουλεύσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο αυτό το διάστημα για το Κοσσυφοπέδιο ο κ. Βαληνάκης είπε:
"Αυτόν τον Ιούλιο η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό μας δίνει έναν ιδιαίτερο ρόλο, και γενικότερα λόγω της γειτονικής μας σχέσης με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και λόγω της θεσμικής πλέον παρουσίας της Ελλάδας ως προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα όσα θα συμβούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις που χωρίζουν σήμερα τις θέσεις των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια λύση. Όμως για να προχωρήσουμε σε αυτήν, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων όπως έχουν τεθεί από τον Ο.Η.Ε. και η αξιολόγηση τους ακριβώς μέχρι το καλοκαίρι".
Για το θέμα της εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Βαληνάκης τόνισε:
"Όταν υπεγράφη η Ενδιάμεση Συμφωνία, πριν από δέκα χρόνια, έλεγε μέσα το κείμενο, αλλά και όλο το σκεπτικό ήταν ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό. Πίεζε στην ουσία η ίδια η φύση της συμφωνίας για εξεύρεση του ονόματος, λύση στο όνομα πολύ γρήγορα. Αυτό λοιπόν δεν αξιοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κληρονομήσαμε το πρόβλημα ανοιχτό. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάθε χρόνος που πέρναγε δεν έφερνε κοντύτερα τη λύση του προβλήματος αλλά τη απομάκρυνε. Διότι η άλλη πλευρά είχε την εντύπωση ότι εμείς δεν είχαμε ενδιαφέρον να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
[…] Η διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη έχει επανενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι. Πετύχαμε η Ε.Ε. να υιοθετήσει την θέση για μια λύση κοινά συμφωνημένη. Κάναμε και άλλες κινήσεις, από αλλαγές σε σχετικές ιστοσελίδες, μέχρι και συνεχείς διαμαρτυρίες σε ζητήματα πολύ σημαντικά για τη χρήση του ονόματος διεθνώς. Δεν αεροβατούμε όμως. Έχουμε τα πόδια μας στερεά στη γη και καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ακόμη προσπάθεια. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτά λύση έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά και συνολικά για την περιοχή μας μια νάρκη λιγότερη στο ναρκοπέδιο, που ήταν παλιά τα Βαλκάνια".