Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε σημερινή του συνέντευξη στο Ραδιόφωνο τα ης ΝΕΤ και το δημοσιογράφο κ. Γιάννη Ρουμπάτη, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε:
Το πώς αυτό θα εκφραστεί τον προσεχή Δεκέμβριο, μέσα από την απόφαση των 25 Κρατών Μελών, ως προς τη συγκεκριμένη ημερομηνία και την ορολογία που θα χρησιμοποιηθεί, είναι βεβαίως ακόμα ανοιχτό. Θα το ξέρουμε μόνον τότε. Εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε μόνον, ότι έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, μάλλον θα είναι θετική η έκβαση για την Τουρκία. Μια συγκεκριμένη ημερομηνία φαίνεται πως θα δοθεί. Δεν ξέρουμε βέβαια ποια θα είναι. Από κει και πέρα, κάποιοι όροι, κάποιοι σχεδιασμοί θα γίνουν από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το πώς -πραγματικά- θα υλοποιηθεί αυτό αργότερα.
Σχετικά με την ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι:
Είναι απλώς η αρχή ενός μακρινού δρόμου για την Τουρκία. Όλοι υπολογίζουν πως θα πάρει τουλάχιστον 10 ή ίσως και πολλά περισσότερα χρόνια. Άρα, είναι ένας δρόμος που θα έχει συνεχώς ελέγχους της πορείας της Τουρκίας. Ελέγχους για το αν πραγματοποιεί ή όχι τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Θα υπάρχει, σε όλη αυτή την πορεία, η δυνατότητα των 25 να κρίνουν αν πράγματι η Τουρκία ανταποκρίνεται ή όχι στο επίπεδο που απαιτείται για μια χώρα που θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Δεκέμβριο θα έχουμε απλώς το ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας. Και πάλι, δεν γνωρίζουμε αν το ξεκίνημα αυτό θα είναι το 2005 ή αργότερα.
Ερωτηθείς για την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και της εναρμόνισης με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ο ΥΦΥΠΕΞ είπε:
Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούμε στενά την πορεία εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας, δεδομένο ότι θεωρούμε πως το να βαδίζει προς την κατεύθυνση αυτή είναι προς όφελος -φυσικά, πρώτα της χώρας αυτής- αλλά και προς όφελος της γειτονιάς της και ολόκληρης της Ευρώπης.
Σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης ο κ. Βαληνάκης τόνισε πως:
Έχουμε μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βεβαίως, για ολόκληρη τη γειτονιά μας. Μέσα από μια ιστορική συγκυρία για την περιοχή, όλοι μας οι γείτονες πρόκειται τα επόμενα χρόνια να βαδίσουν στο δρόμο για την ΕΕ. Αυτό λοιπόν ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες για πλήρη αλλαγή στην περιοχή μας, για τον ευρωπαϊσμό και τον εκσυγχρονισμό της. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. Σε αυτή την ευρύτερη λογική εντάσσεται φυσικά και η Τουρκία. Έχουμε λοιπόν την πρόθεση να υποστηρίξουμε το Δεκέμβριο την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν θα θέλαμε άλλοι που έχουν προβλήματα με την Τουρκία και τα έκρυβαν για πολλά χρόνια, να κρυφτούν πίσω από τη δική μας πλάτη.
Εκείνο που θέλουμε είναι να προχωρήσει η Τουρκία σε αυτό το δρόμο του εξευρωπαϊσμού. Πολύ απλά θεωρούμε ότι έτσι είναι πιο εύκολο και πιο σταθερό το έδαφος επίλυσης των προβλημάτων που μας χωρίζουν με τη γειτονική χώρα. Σήμερα θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτό, γιατί υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ μας, στα ζητήματα αυτά. Νομίζουμε ότι ο δρόμος για την επίλυση θα είναι πολύ πιο βατός και πολύ πιο αποδοτικός, αφού η Τουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης και άρα μπει σε αυτό το καινούργιο πλαίσιο της επίλυσης των προβλημάτων, το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σήμερα η Τουρκία είναι ακόμη έξω από αυτό το πλαίσιο, της επίλυσης δηλαδή των προβλημάτων με ένα τρόπο ευρωπαϊκό.
Αναφερόμενος στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε σχέση με το Ελσίνκι ο ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι:
Η ελληνική κυβέρνηση, πραγματεύεται τα θέματα αυτά με τον τόπο που πρέπει. Συνεχίσαμε τον διερευνητικό διάλογο που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και μάλιστα, με τα ίδια πρόσωπα για να μην χαθεί χρόνος. Συνεχίσαμε λοιπόν και συνεχίζεται ακόμη ο διάλογος αυτός. Βεβαίως έχουμε την ελπίδα ότι μέχρι το Δεκέμβριο μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως για να μιλάμε ρεαλιστικά δεν βλέπουμε, λόγω της απόστασης που υπάρχει στις θέσεις μας, να έχουμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μέχρι το Δεκέμβριο. Θεωρούμε ότι αυτό και μόνο δεν πρέπει να είναι ο λόγος που θα οδηγήσει την Τουρκία στο να μην πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε -και το υπογραμμίζω αυτό- ότι μία Τουρκία που βαδίζει στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι όπως σήμερα που βρίσκεται έξω από αυτόν τον δρόμο, θα είναι ένας πολύ πιο λογικός εταίρος για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας.