Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005

1. Σχεδόν ένα χρόνο πριν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδας. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του κυβερνητικού έργου στην εξωτερική πολιτική;

Η αλήθεια, κύριε Μαλασπίνα, είναι ότι παραλάβαμε μία εξωτερική πολιτική με πολλούς μύθους, αλλά λίγες πραγματικότητες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν κατάφερε να επιλύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα και άφησε όλα τα μεγάλα εθνικά μας θέματα ανοιχτά και ορισμένα μάλιστα σε τροχιά όξυνσης. Να σας υπενθυμίσω, ότι αμέσως μετά τις εκλογές αντιμετωπίσαμε το μείζον ζήτημα του Κυπριακού σε μία κρισιμότατη καμπή και υπό δυσμενείς όρους. Κινηθήκαμε όμως με σχέδιο και υπευθυνότητα, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και δείχνοντας σεβασμό στη βούληση του Ελληνοκυπριακού λαού. Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε μεθοδικά την τεράστια δυναμική που δημιουργεί η ευρωπαϊκή προοπτική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και θέτουμε πλέον τους σωστούς όρους που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μας με τους γείτονές μας. Η Τουρκία θα έχει πλέον να διανύσει έναν Μαραθώνειο γεμάτο κανόνες και εμπόδια σε κάθε της βήμα και η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πλέον κριτές σε όλη αυτή την πορεία. Αναζητούμε επίσης έναν πιο δυναμικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων για να την μετατρέψουμε από πυριτιδαποθήκη που ήταν στον παρελθόν, σε πραγματικά "ευρωπαϊκή γειτονιά". Όλα αυτά όχι σαν "ταξιδιωτική γυμναστική", αλλά στη βάση σχεδίων και προγράμματος.

Η εξωτερική μας πολιτική δεν στρέφεται εξάλλου μόνο γύρω από τον εαυτό μας. Αυτό θεωρούμε πως θα ήταν μια μυωπική πολιτική. Επιδιώκουμε την εντατικοποίηση των σχέσεων μας με τη Ρωσία και τον Αραβικό κόσμο και έχουμε πλέον φωνή και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αποδείξαμε ως λαός την ευαισθησία μας και σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η τραγωδία της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και τους Έλληνες πολίτες βοηθήσαμε άμεσα και, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που έφθασαν εκεί για παροχή βοήθειας, παίρνοντας τα εύσημα γι’ αυτό από την διεθνή κοινότητα.

Πέρα από τα εξωτερικά όμως, επιδιώξαμε να φέρουμε μια ουσιαστική μεταβολή στην εικόνα του ίδιου του Υπουργείου, στρέφοντας την προσοχή μας στην εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη, όπου κι αν βρίσκεται. Αυτό το μήνυμα εκπέμπουμε και στους Έλληνες της Αμερικής. Η κυβέρνηση μας πρέπει να έχει μεγάλα αυτιά για να αφουγκράζεται συνεχώς τα προβλήματα των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας. Ειδικά για τους απόδημους θέλουμε να είμαστε ενεργά κοντά τους. Αυτά τα στοιχήματα θέλουμε να κερδίσουμε και σε αυτά θα κριθούμε.

2. Σε αυτή την πολιτική εντάχθηκε φαντάζομαι και η δημιουργία του νέου Ελληνικού Προξενείου στην Τάμπα της Φλόριντα; Να σας περιμένουμε σύντομα εκεί;

Η ζωντάνια του Ελληνισμού στην Τάμπα με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης μου εκεί πριν από μερικούς μήνες. Γι’ αυτό η πρόσκληση που έλαβα για να παραστώ στις εορταστικές εκδηλώσεις με χαροποίησε ιδιαίτερα και θα ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή να ξαναβρεθώ ανάμεσα στους ομογενείς και συμπατριώτες μου στην Τάμπα. Και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πολύ και μέσω της εφημερίδας σας. Δυστυχώς, το ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα δεν μου επιτρέπει να παρακολουθήσω την παρέλαση που θα γίνει εκεί για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Για μας η δημιουργία του Προξενείου στην Τάμπα αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη του συνεχούς μας ενδιαφέροντος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών μας. Χαίρομαι που τον Απρίλιο θα γίνουν και επίσημα τα εγκαίνία του. Χαίρομαι που καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο δίκαιο αίτημα των πολυάριθμων ομογενών μας εκεί.

3. Ποια θέματα θα συζητηθούν στην επίσκεψη  του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Τι να περιμένουμε από αυτή την επίσκεψη;
 
Είναι γνωστοί οι δεσμοί που μας συνδέουν με τις ΗΠΑ και τα θέματα που παραδοσιακά απασχολούν τις δύο χώρες και είναι άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η πορεία του Κυπριακού, οι εξελίξεις στην περιοχή μας και ευρύτερα στα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος με τα Σκόπια), η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βέβαια οι διατλαντικές σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

4. Αναφερθήκατε στα Βαλκάνια. Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης είναι έντονο. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει στενή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση; 

Πιστεύω πως η σταθερότητα της ΝΑ Ευρώπης είναι ένας στόχος πάνω στον οποίο μπορεί να υπάρξει στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που να είναι επωφελής για όλους, και κυρίως για την ίδια την περιοχή. Οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό παράγοντα για την σταθερότητα στην περιοχή. Η επίσκεψη του Υπουργού κ. Μολυβιάτη  αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία περαιτέρω διερεύνησης δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών για το θέμα αυτό. Για εμάς τα Βαλκάνια πρέπει να παραμείνουν μία περιοχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Βασική μας θέση είναι πως η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στις δυνάμεις της πολυδιάσπασης και της σύγκρουσης. Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα υπογραμμίζει ακριβώς τη βούληση της Ελλάδας να παίξει πρωταγωνιστικό και σταθεροποιητικό ρόλο και να συμβάλει με ιδέες και πράξεις στη μετατροπή της περιοχής σε μία "ευρωπαϊκή γειτονιά". Με αυτόν τον γνώμονα κινούμαστε. Η περιοχή δεν μπορεί να παραμείνει η "μαύρη τρύπα" της Ευρώπης. Αυτό εισηγήθηκε και ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες.

5. Τελικά ο δρόμος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς τους διεθνείς οργανισμούς περνάει από την Ελλάδα; Ποια θα είναι η στάση μας το επόμενο διάστημα στο θέμα της ονομασίας;

 Όπως ξέρετε επανενεργοποιήσαμε αμέσως και στηρίζουμε επίμονα και αποφασιστικά την διαδικασία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη με στόχο να υπάρξει μια ουσιαστική και όχι προσχηματική συζήτηση, προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Μια κοινά αποδεκτή λύση είναι κατά την άποψη της Ελλάδας ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει ταυτόχρονα σε τρία θετικά αποτελέσματα. Πρώτον, στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεύτερον, στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, και τρίτον στην ομαλή εξέλιξη της πορείας της γειτονικής μας χώρας προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. 

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η ΠΓΔΜ να κατανοήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να αποδεχθεί στους κόλπους της κράτη που δεν λειτουργούν με συναινετική  διάθεση. Η πορεία της γειτονικής χώρας προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς περνάει από την χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος του ονόματος. Είναι μια πολιτική πραγματικότητα και όχι μια πολιτική απειλώνη τιμωρίας. Θέλουμε να περάσουμε από το σημερινό τέλμα σε μια σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, σε μια άλλη καλύτερη εποχή. Θετική πορεία τόσο για τους δυο λαούς όσο και για την περιοχή. Αλλά αυτά δεν γίνονται όταν τα Σκόπια παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους.