Ποιά μπορεί να είναι η διπλωματική λύση στην Ουκρανία; – Συνέντευξη στο REAL FM στους Α. Γιάμαλη και Α. Παγάνη 08.03.22

Παρά την εντατικοποίηση των μαχών και τα (πάντα πιθανά) απρόοπτα, το κεντρικό ερώτημα είναι πώς θα λήξει ο πόλεμος. Επ’αυτού υπάρχουν πολλά σενάρια αλλά διαβλέπω μικρές μετατοπίσεις στις μέχρι σήμερα απόλυτες θέσεις των αντιμαχομένων. Ενστικτωδώς διαισθάνομαι ότι αρχίζουν να διαφαίνονται για πρώτη φορά τα βασικά στοιχεία μιας πιθανής ρεαλιστικής (όχι δυστυχώς δίκαιης) λύσης. Αποτολμώ μια πρώτη απόπειρα καταγραφής :
1. Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα νεοκαταληφθέντα εδάφη (με ανοιχτή όμως την τύχη του παράκτιου διαδρόμου Μαριούπολη- Οδησσού) με αντάλλαγμα :
2. την αποδοχή από την Ουκρανία ότι α)Ντόνμπας και Κριμαία θα εκφύγουν της ουκρανικής κυριαρχίας ή θα συνδέονται χαλαρά με μορφή συνομοσπονδίας και β) κατοχυρωμένη συνταγματικά (συν πιθανόν εγγυήσεις ασφαλείας) αποστρατικοποίηση και ουδετερότητα της Ουκρανίας.
Αν πράγματι καταλήξουν σε ένα τέτοιο συμβιβασμό, θα ακολουθήσουν μετακινήσεις ρωσόφωνων προς Ανατολάς και αντίστροφα.
Το εναλλακτικό σενάριο είναι η συνέχιση της τραγωδίας για πολύ καιρό. Ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί και εκατόμβες θυμάτων. Κρίσιμη παράμετρος είναι εξάλλου και οι σαρωτικές επιπτώσεις των κυρώσεων (ιδίως των ενεργειακών) επί της ρωσικής οικονομίας και κοινωνίας που σίγουρα θα επηρεάσουν τις μετατοπίσεις των εκατέρωθεν διαπραγματευτικών θέσεων.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ