ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση του τ. Υφυπουργού Εξωτερικών & Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Βαληνάκη για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μ. Ανατολή στον ελληνικό τουρισμό και την πολιτική χορήγησης βίζας (απόσπασμα συνέντευξης στη ροδιακή εφημερίδα ‘’Δράσις’’ και το Γιάννη Γκαρτζώνη).

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις επιπτώσεις όσων συμβαίνουν στη Μ. Ανατολή στην πορεία του ελληνικού τουρισμού ο τ. Υφυπουργός σημείωσε πως «η διεθνής συγκυρία και η συνεχιζόμενη κρίση στην περιοχή μπορεί να αποβεί ευεργετική για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου ότι οι τιμές μας έχουν συμπιεστεί πολύ, υπάρχει και  έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο εξωτερικό, στη Ρωσία, στη Γερμανία αλλά και αλλού.(…) Από εκεί και πέρα μένει το κράτος σε  συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, να μετατρέψουν τις ευκαιρίες σε απτά αποτελέσματα προχωρώντας έγκαιρα σε όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες, ώστε να έχουμε ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα».

Σχετικά με το έργο της Νέας Δημοκρατίας στο ΥΠΕΞ όσον αφορά την πολιτική χορήγησης βίζας, ο τ. Υφυπουργός υπενθύμισε: «Στον τομέα της βίζας έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματικά μεγάλο έργο. Ανατρέψαμε πρώτα-πρώτα την προηγούμενη πολιτική [δηλαδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ], με την οποία η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε στην πιο σκληρή πολιτική για βίζες! Εμείς λοιπόν αντίθετα, εκμεταλλευθήκαμε όλα τα παράθυρα της Συμφωνίας Σένγκεν. Αλλάξαμε δραστικά τον τρόπο χορήγησης της βίζας ιδρύοντας στη Ρωσία και στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις ειδικά Κέντρα άμεσης εξυπηρέτησης, των Ρώσων τουριστών για την έκδοση βίζας, τα Visa Centers. Η αύξηση ανάμεσα στο 2009 που τα ιδρύσαμε και στο 2010 ήταν εντυπωσιακή: 80%! Και αυτά τα αναγνωρίζει πρώτα-πρώτα η αγορά αλλά και το αποδεικνύουν τα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τις δηλώσεις των ελληνικών φορέων τουρισμού, όπως ΣΕΤΕ, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων.(…)Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εμφανίσει τη μεγάλη αυτή αύξηση του 2010 ως δικό του επίτευγμα! Τώρα βλέπω ότι ο κ. Νικητιάδης προσπαθεί να αυξήσει τα Κέντρα αυτά και πολύ καλά κάνει. Για ορισμένες άλλες ιδέες του όμως που διαφημίζει, θα του έλεγα να συνεννοηθεί πρώτα με το Υπουργείο Εξωτερικών γιατί εκεί ανήκει η αρμοδιότητα για τη βίζα, και το ΥΠΕΞ καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν ξέρω να έχει φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».