7/10/2005

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στο περιοδικό του HATΤΑ

Η σημερινή παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανακατατάξεις και έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Το απλό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» προσφέρεται πια από πολλές νέες αγορές και εμπλουτίζεται (αν δεν ξεπερνιέται) από τις εξελισσόμενες και εξειδικευμένες προτιμήσεις των ανά την υφήλιο ταξιδιωτών. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις καθώς καλείται, στη μετα-Ολυμπιακή αυτή περίοδο, να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, κατακτώντας ταυτοχρόνως και νέες αναδυόμενες αγορές.

Απαιτείται συνεπώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο σχεδιασμός και η χάραξη μιας συντονισμένης πολιτικής για την υποστήριξη του ελληνικού τουρισμού, που ανέκαθεν αποτελούσε τη «βαριά βιομηχανία» για την εθνική οικονομία. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση και κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος.

Με οδηγό το αρμόδιο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση ανέδειξε την ενίσχυση του Τουρισμού σε εθνική προτεραιότητα και σχεδίασε και υλοποίησε σταθερά βήματα, που ήδη άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Στον στόχο αυτό συστρατεύθηκε επικουρικά για πρώτη φορά εδώ κι ενάμισι χρόνο το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο βέβαια των δικών του αρμοδιοτήτων. Υπήρχαν βουνά δουλειάς για να γίνουν και βεβαίως το πρώτο που έπρεπε να αλλάξει ήταν η νοοτροπία, καθώς η ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού βρίσκονταν «στα αζήτητα» της προηγούμενης ηγεσίας. Η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή.

Η χώρα μας δεν μπορεί φυσικά παρά να κινηθεί πάντοτε εντός των συμβατικών υποχρεώσεών της, όπως αυτές καθορίζονται από τη Συνθήκη Σένγκεν, που θεσπίζει ένα αυστηρότατο και κοινό για όλες τις χώρες καθεστώς ελέγχου για την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών. Και αυτό προκειμένου να προστατευτεί το κοινό ευρωπαϊκό έδαφος από κινδύνους, όπως η λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα κλπ.. Μάλιστα καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην καρδιά του παραδείσου, αλλά στο κέντρο μίας γειτονιάς με γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες, η δική μας αποστολή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, επιχειρούμε  να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα που παρέχει η Συνθήκη, προκειμένου να ενισχύσουμε το ρεύμα των τουριστών με το να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων.

 Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε την ανάγκη να διευκολύνουμε την είσοδο στους επισκέπτες που έρχονται από τρίτες χώρες. Αλλά θα ήμασταν κι οι τελευταίοι που θα υποστήριζαν την παραβίαση των διεθνών συνθηκών. Εξάλλου, η Συνθήκη Σένγκεν λειτουργεί ευεργετικά στο μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού, μιας και καταργεί τα σύνορα μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε., ενισχύοντας και διευκολύνοντας την ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων επισκεπτών προς τη χώρα μας αλλά και των Ελλήνων προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πρώτη στιγμή υιοθετήσαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών έναν ενεργό ρόλο. Ανοίξαμε το δρόμο για νέες δυναμικές αγορές με επισκέψεις και συναντήσεις  (πχ. Ρωσία, Κίνα, Τουρκία). Προετοιμάζουμε έτσι το έδαφος και το πλαίσιο για τα άλλα Υπουργεία και τους τουριστικούς μας φορείς για να αναπτύξουν περαιτέρω  τις τουριστικές μας σχέσεις.

Παράλληλα επιλέξαμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών εντός της Ε.Ε. Συμβάλλαμε ουσιαστικά σε δύο νέες μεγάλες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που ενισχύουν ήδη τον τουρισμό μας σε δύο χώρες-κλειδιά, την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ ολοκληρώσαμε πέρσι τη νέα Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας Ε.Ε.-Κίνας, που διευκολύνει τον ομαδικό τουρισμό.

 Πριν από λίγες μέρες κλείσαμε και μία νέα συμφωνία Ε.Ε.- Ρωσίας για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων για ειδικές κατηγορίες πολιτών. Ειδικά για την τελευταία, την οποία ολοκληρώσαμε στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των 25 μετά από πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, πρωταγωνιστήσαμε πιέζοντας για τη συντόμευση της ολοκλήρωσης των σχετικών διαβουλεύσεων, καθώς άλλες ανταγωνίστριες χώρες είχαν συνάψει ειδικές διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία, φέρνοντας τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση λόγω της αδράνειας προηγούμενων ηγεσιών.

Και σε εθνικό επίπεδο όμως, συστηματική μας ενασχόληση για την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς: Πρώτον, οι περίοδοι αναμονής των 6-7 ημερών είναι πλέον παρελθόν, καθώς εντός 48 ή το πολύ 72 ωρών από την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, εκδίδεται η θεώρηση. Ο χρόνος αυτός είναι από τους χαμηλότερους  συγκριτικά με τα άλλα Κράτη Μέλη Σένγκεν, που αποτελούν τουριστικούς μας ανταγωνιστές, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε από τα Προξενεία μας μέσω ενός ερωτηματολογίου που αποστείλαμε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδόθηκαν από τις ανά τον κόσμο Αρχές μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γενικό Προξενείο της Μόσχας που χορήγησε τον φετινό Αύγουστο 1128 θεωρήσεις την ημέρα–, μια αύξηση της τάξης του 100%, συγκριτικά με το 2004. Και δεν μένουμε μόνο εκεί.

Για την διευκόλυνση των «καλής πίστης» ταξιδιωτών (επιχειρηματίες, άτομα εγνωσμένου κύρους κ.α.), έχουμε δώσει οδηγίες να χορηγούνται περισσότερες θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων, ώστε να μπορούν να εισέρχονται κατά τη διάρκεια της ισχύος της βίζας τους, όσες φορές θέλουν στη χώρα μας, χωρίς παραπάνω κόστος σε χρόνο ή χρήμα. Έτσι, στην Τουρκία για παράδειγμα οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων που χορηγήθηκαν το 2004 αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2003 ενώ ανάλογη αύξηση υπολογίζεται μεταξύ 2004-2005. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να είναι αυξητικοί, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα για τη χώρα μας.

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στις ανά τόπους προξενικές αρχές μας για τη δυνατότητα χορήγησης θεωρήσεων μεγαλύτερης διάρκειας, ισχύος 6 μηνών ή 1 έτους, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 2 ετών για τους «καλής πίστης» αυτούς ταξιδιώτες.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης των αιτούντων βίζα από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στα προξενεία μας, όταν η αίτηση γίνεται μέσω διαπιστευμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων, ή όταν πρόκειται για «καλής πίστης» ταξιδιώτες. Άνω του 90% των αιτήσεων στη Ρωσία προωθούνται μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων, ενώ το ποσοστό απόρριψης για το πρώτο εξάμηνο του 2005 ήταν μόλις 1,2%.

Ταυτόχρονα, φιλοδοξία μας είναι τα προξενεία μας να μετατραπούν σε στρατηγεία προώθησης του ελληνικού τουρισμού, να γίνουν οι καθρέφτες μιας ελκυστικής και δυναμικά αναπτυσσόμενης Ελλάδας. Γι΄ αυτό και μεριμνούμε για την, στο μέτρο του δυνατού, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση:
α)  θέσαμε σε λειτουργία ένα νέο μοντέλο Γενικού Προξενείου στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας κι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου (με πληθυσμό περίπου 18 εκατομμύρια). Το Προξενείο μας για πρώτη φορά στεγάζει μαζί στον ίδιο χώρο, πέραν του καθαυτού προξενικού τμήματος, τμήμα Εμπορικό, Τουριστικό και Τύπου, παρέχοντας το αναγκαίο υλικό και τη γενικότερη συνδρομή στους Κινέζους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.
β) Αναβαθμίσαμε το Προξενικό Γραφείο του Πεκίνου ανοίγοντας νέες δυνατότητες. Τον Ιούνιο του 2005 εγκαινιάσθηκαν και τα νέα γραφεία του ΕΟΤ στο Πεκίνο, που συστεγάστηκαν με το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας μας.
γ)  Μεταστεγάσαμε τον Απρίλιο του 2005 το Γενικό Προξενείο Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, το οποίο στεγαζόταν έως τότε στο κτίριο ενός καζίνου. Και το ίδιο αναμένεται να γίνει στη Μόσχα, όπου δυστυχώς χάθηκαν πολλές ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια αλλά επιτέλους είμαστε στο στάδιο της εξεύρεσης του καταλληλότερου κτιρίου για τη μεταστέγαση του Γενικού Προξενείου.
δ)  Εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά σεμινάρια για την πολιτική θεωρήσεων και για θέματα Σένγκεν σε διπλωματικούς και διοικητικούς υπάλληλους, που πρόκειται να τοποθετηθούν προσεχώς στις Προξενικές μας Αρχές. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος στο εξωτερικό, που να μην έχει άγνοια για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του επισκέπτη στη ζώνη Σένγκεν.
ε) Εξασφαλίσαμε κονδύλια για τη συντήρηση και επισκευή των υποδομών επικοινωνίας της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Προξενικών μας Αρχών, για την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης της τεχνολογικής υποδομής των Πρεσβειών και Προξενείων μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται επιπλέον το προσωπικό και να καθυστερεί η έκδοση θεωρήσεων. Ευελπιστούμε ότι η σταδιακή αναβάθμιση του εξοπλισμού θα επιτρέψει την έκδοση περισσότερων ακόμη θεωρήσεων σε συντομότερο χρόνο.

Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα, ούτε τα μόνα που μπορούν να γίνουν. Δεν παύουμε να ρωτάμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη. Διατηρούμε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μία χώρα με έντονα αναπτυγμένη την τουριστική της βιομηχανία έχει πολλαπλά έμμεσα οφέλη που φτάνουν παντού.

 Δεν ξεχνάμε ποτέ πόσοι Έλληνες και Ελληνίδες, πόσες οικογένειες περιμένουν τη συμπαράστασή μας. Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε να εντοπίζουμε τις νέες ευκαιρίες, να τις κυνηγάμε, να τις εκμεταλλευόμαστε. Και τη δουλειά αυτή, θα συνεχίζουμε να την κάνουμε.