Η απόφαση των Γάλλων και των Ολλανδών ψηφοφόρων να καταψηφίσουν τη νέα ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη είναι σεβαστή. Όμως, το μήνυμα που εξέπεμψαν αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να το δούμε παραγωγικά. Όχι παραλυτικά.
 
Η επόμενη μέρα είναι μια πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη έχει τα αυτιά της ορθάνοιχτα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες. Όχι μοιρολατρία. Η διαδικασία των κυρώσεων θα πρέπει να συνεχισθεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Η Συνταγματική Συνθήκη έχει επικυρωθεί από δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.

Η διαδικασία προβλέπει την ολοκλήρωση των ξεχωριστών επικυρώσεων. Κάθε χώρα πρέπει να έχει λόγο. Μόνο στο τέλος της πορείας θα μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Μόνο τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα δείξουν καθαρά την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Και τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί να λάβει ώριμα τις αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Ένα είναι σίγουρο: η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά. Κι αυτό, γιατί όπως έχει δείξει η πολύχρονη ιστορία της, η εναλλακτική λύση δεν είναι σπουδαία: ακόμη και τον πιο φανατικό αντιευρωπαϊστή να ρωτήσουμε, κανείς δεν θέλει να βρει την ήπειρό μας βουλιαγμένη σ’ ένα βάλτο ακινησίας, συγκρούσεων κι αλληλοκατηγοριών. Έχουμε ξαναβρεθεί εκεί: αν η Ευρώπη είχε βιογραφικό, η τελευταία δουλειά της πριν την ίδρυση της ΕΟΚ, ήταν ο πόλεμος. Αυτό δεν αγνοείται απ’ τους πολίτες της. Και δεν επιτρέπεται ν’  αγνοηθεί ποτέ απ’ τις ηγεσίες της.
 
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να χάσουμε ποτέ την ικανότητα να οραματιζόμαστε. Η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά  Οι τελευταίες εξελίξεις ασφαλώς και δεν συνιστούν το τέλος των κοινών προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ευημερίας, σταθερότητας και συνεργασίας για την Ευρώπη.  Απεναντίας, είμαστε στην αρχή μίας περιόδου στην οποία, ο κάθε Ευρωπαίος οφείλει να ενημερωθεί περισσότερο, να συμμετάσχει περισσότερο, να συμβάλλει περισσότερο στην Ευρώπη που χτίζουμε καθημερινά όλοι.
 
Ως πολιτικοί, οφείλουμε κι εμείς να αδράξουμε την ευκαιρία. Να εξηγήσουμε στους πολίτες καλύτερα και περισσότερο τις επιλογές μας. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε τον κοινό μας στόχο: τη δημιουργία μιας Ευρώπης ασφάλειας κι ευημερίας για όλους, μίας Ευρώπης που σ’ ένα κόσμο αβεβαιοτήτων, θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε και το τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Ένας τόσο μακρύς και δύσκολος δρόμος δεν φτιάχτηκε για να καταλήξει σε αδιέξοδο. Αλλά χτίζεται καθημερινά με κόπο ώστε να καταλήξουμε σε μια ευημερούσα και ακόμη πιο δημοκρατική πολιτική ένωση.
 
Γι’ αυτό και η δική μας επιλογή είναι να βγούμε μπροστά. Να στηρίξουμε την επιλογή που τόσα χρόνια κάναμε και ξέρουμε πια καλά. Και να ζητήσουμε απ’ τους Έλληνες να συνεχίσουν να ενημερώνονται και να υποστηρίζουν ενεργά την ευρωπαϊκή μας συμμετοχή. Η Ελλάδα είναι πλέον μέσα από την επιλογή της στην πρώτη γραμμή της νέας Ευρώπης και πρέπει να στηρίξει και όλους τους λαούς που σέβονται και υιοθετούν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Μέσα από μια Ευρώπη που προχωρά, η Ελλάδα κερδίζει.