Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΟΥ «TASMAN SPIRIT»: ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004

Η απελευθέρωση των κρατούμενων στο Πακιστάν Ελλήνων ναυτικών του “Tasman Spirit” αποτελεί την επιβράβευση της νέας αντίληψης περί εξωτερικής πολιτικής που φέρνει η νέα κυβέρνηση. Μιας αντίληψης που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο και που στηριγμένη στην επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών  κατορθώνει και φέρνει άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Εμπνευστής αυτής της πολιτικής αντίληψης δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, πριν τις τελευταίες εκλογές, σε συνάντησή του με τους συγγενείς των κρατουμένων του “Tasman Spirit” δεσμεύθηκε να βοηθήσει με κάθε τρόπο για την απελευθέρωση των προσφιλών τους προσώπων που με επιστολή του στον Πρόεδρο του Πακιστάν ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατόρθωσε να κρατήσει σε μία δύσκολη συγκυρία το θέμα στην κορυφή των ελληνικών προτεραιοτήτων. Την υλοποίηση αυτής της πολιτικής ανέλαβαν από κοινού τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών αμέσως μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση. Η δράση τους ήταν έκφραση της ελληνικής διπλωματικής αποφασιστικότητας να δώσει ένα τέλος σ’ ένα ακανθώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων με το Πακιστάν. Ακολούθησαν οι λεπτοί και συνεχείς χειρισμοί και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο προς τις Πακιστανικές Αρχές, όσο και προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του ανθρωπιστικού χαρακτήρα του θέματος και στην συνακόλουθη δραστηριοποίηση και στην εξασφάλιση της υποστήριξης και άλλων διεθνών παικτών στην υπόθεση αυτή (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκά κράτη κλπ.). Ειδικότερα το πρόβλημα των ελλήνων ναυτικών συνδέθηκε με την στάση που θα τηρούσε η Eλληνική Kυβέρνηση ως προς τη Συμφωνία Συνεργασίας ΕΕ-Πακιστάν, θέτοντας έτσι τις Πακιστανικές Αρχές, για πρώτη φορά ενώπιον ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την απελευθέρωση των ελλήνων ναυτικών. Επίσης, η Ελληνική Κυβέρνηση προσφέρθηκε να παράσχει τις καλές υπηρεσίες της, προκειμένου να διευκολυνθεί και να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση συναντήσεως μεταξύ των Πακιστανικών Αρχών και της ασφαλιστικής εταιρείας “American Club”. Μέσα από τη σύνδεση συντονισμένων διεθνών διαβουλεύσεων και πιέσεων και χάρις σε αυτούς τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς και την επίδειξη της πολιτικής αποφασιστικότητας της Κυβερνήσεως, η Κυβέρνηση του Πακιστάν δεσμεύθηκε τελικά να προχωρήσει στον επαναπατρισμό όλων των ναυτικών μας, συμπεριλαμβανομένου και του καπετάνιου.

Καθώς όμως και παλαιότερα είχαν υπάρξει δεσμεύσεις και υποσχέσεις που τελικά αθετήθηκαν, κρίθηκε αναγκαίο να μεταβούμε με ειδική πτήση στο Πακιστάν, τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας όσο και εγώ ο ίδιος για να διασφαλίσουμε πλήρως την τήρηση όλων όσων είχαν συμφωνηθεί πέραν αυτού. Η μετάβαση μας εκεί ήταν απαραίτητος όρος της συμφωνίας. Είχε δε ως στόχο να παρασχεθεί κάθε διευκόλυνση προκειμένου να επιστρέψουν οι ναυτικοί μας γρήγορα κι ασφαλέστερα στην πατρίδα και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Αυτό και έγινε, με αποτέλεσμα τις ιδιαιτέρως συγκινητικές στιγμές που όλοι μας ζήσαμε κατά την επιστροφή των ναυτικών μας στην πατρίδα και την αντάμωση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σε  καμία περίπτωση η πρόθεση της κυβέρνησης μας δεν ήταν να αποσιωπήσει την συμβολή όλων όσων βοήθησαν για την απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό., αλλά στην πολιτική δεν αρκού οι καλές προθέσεις, οι οποίες σίγουρα υπήρξαν από πολλούς. Το αποτέλεσμα είναι που μετράει και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας την ευαισθησία και την ικανότητα της κατάφερε να επιλύσει επιτυχώς ένα κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό ζήτημα και μάλιστα μέσω των κατάλληλων χειρισμών επετεύχθη η λύση αυτή, όχι μόνο να μην οδηγήσει σε βλάβη των ελληνο-πακιστανικών σχέσεων αλλά και να εγκαινιάσει μια νέα συνεργασία.

Όλοι μαζί, μαζί με την μεγάλη χαρά της απελευθέρωσης των δικών μας ανθρώπων, γιορτάσαμε μία νέα εποχή στην εξωτερική μας πολιτική που βάζει την Ελληνίδα και τον Έλληνα πάνω απ’ όλα. Αυτή η επιτυχία είναι και δέσμευση που μας επιβάλλει να συνεχίσουμε αποφασιστικά να μεριμνούμε, σχεδιασμένα και με συντονισμό, για όλους τους Έλληνες ναυτικούς που χρειάζονται τη βοήθεια της πατρίδας μας στο εξωτερικό