Ελλάδα και Κύπρος (ενόψει και τουρκικής κινητικότητας) πρέπει να φροντίσουν να μην βρεθούν στο στρατόπεδο των χαμένων της ανάφλεξης.

Οδεύουμε φαίνεται(αν δεν περιοριστεί έγκαιρα) προς γενικότερη ανάφλεξη και οιονεί ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΣΗΣ-ΙΣΛΑΜ με τεράστιες επιπτώσεις! Όμως κάθε κρίση εμπεριέχει κινδύνους αλλά +ευκαιρίες για όσους βλέπουν μακρυά.Εν προκειμένω:

1.Η νέα ανάφλεξη επιβεβαιώνει πόσο λανθασμένο είναι το αφήγημα περί τέλους και τιμωρίας του «αναθεωρητισμού συνόρων».Αντίθετα αυξάνεται η χρήση ως «εργαλείου» της στρατιωτικής βίας.

2.Ο περιφερειακός μας ορίζοντας μετράει ήδη 6 εστίες: Γάζα, Ουκρανία, Κούρδοι Συρίας, Λιβύη, Αρμενία/Αζερμπαιτζάν, Κόσοβο.

3.Σοβαρές διαφωνίες μοιραία αναμένονται στο εσωτερικό του δυτικού κόσμου:

α)για τα όρια της ισραηλινής απάντησης στη Χαμάς και συμπαράταξης με την κυβέρνηση Νετανιάχου

β)για το χειρισμό των (μαινόμενων) μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.

4.Σε θεμελιώδες ζήτημα για την ευρωπαική πορεία εξελίσσεται πλέον η μαζική μετεγκατάσταση πληθυσμών που εκ πεποιθήσεως δεν μπορούν/δεν θέλουν να ενσωματωθούν στις ευρωπαικές κοινωνίες/αξίες,τις οποίες στην πραγματικότητα μισούν. Θα αποτελέσει κύριο θέμα στις ευρωπαικές εκλογές 2024.

5.Για την Ελλάδα ο πόλεμος δεν αποτελεί(αποτρόπαιο) θέαμα προς εντυπωσιασμό και συναισθηματικές υπερβολές,ούτε εξαντλείται στους προφανείς κινδύνους από μεταναστευτικές ροές και τρομοκρατικές επιθέσεις. Επείγει αντίθετα (ενόψει και της έντονης κινητικότητας του Ερντογάν ο (καθημερινά επανεξεταζόμενος) στρατηγικός προβληματισμός, κινήσεις στην περιφερειακή σκακιέρα και η «έξυπνη» διαχείριση ώστε να μην βρεθούμε στο στρατόπεδο των χαμένων!