«Οι θεωρίες των Τούρκων για το Αιγαίο και οι προκλήσεις τους πολλές φορές απέναντι σε ελληνικά νησιά με υπερπτήσεις, με παραβιάσεις και παραβάσεις είναι μια παλιά ιστορία, η οποία βεβαίως άλλοτε γίνεται  πολύ πιο έντονη και επιθετική, άλλοτε περιέρχεται σε μια ύφεση. Εμείς ως Ελληνικό Κράτος και πιστεύω διαχρονικά το αντιμετωπίσαμε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εμείς με ψυχραιμία, με την έννοια ότι κάθε φορά κάνουμε αυτό το οποίο είναι απαραίτητο δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84  απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο κρύβουν κάποιο σκοπιμότητα και με αφορμή τη χθεσινή αποκάλυψη του κ. Πάγκαλου για σχέδιο που αφορούσε σε κατάληψη ελληνικού νησιού. «Ενημερώνουμε τους διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται κυρίως το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό που έχει πιστεύω αλλάξει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι υπάρχει μια αλλαγή στάσης και από το ΝΑΤΟ όπως είδαμε πρόσφατα με το θέμα των ασκήσεων γύρω από τον Άη – Στράτη, αλλά και ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου με σαφήνεια πλέον τα τελευταία χρόνια, επί των δικών μας ημερών μην το ξεχνάμε, προσδιορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και συμπεριφοράς στο Αιγαίο και όλες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πλέον κριτήριο και προ – απαιτούμενο για την ευρωπαϊκή της πορεία, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν» και πρόσθεσε « είμαστε κυβέρνηση η οποία ξέρει τις κρίσιμες στιγμές να προασπίζει με αποτελεσματικότητα και όχι υψηλούς τόνους και πολεμοχαρείς εκφράσεις, που δε βοηθούν τα εθνικά δίκαια και τα εθνικά δικαιώματα».

Ερωτηθείς για την κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή ΕΣΕΠ αναφορικά με την Συμφωνία του Ελσίνκι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι: « πλέον στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κριτήρια που έχουν οι Τούρκοι να αντιμετωπίσουν προκειμένου να μπουν στην Ευρώπη, όπως επιθυμούν, είναι μέσα γραμμένο φαρδιά – πλατιά ότι πρέπει όλα αυτά να λυθούν με τρόπο που ταιριάζει στο Διεθνές Δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό».

«Σαφώς και δεν υπάρχει διχογνωμία, είναι ανύπαρκτα αυτά τα ζητήματα. Εκείνο που, όπως σας είπα προηγουμένως, θέλω πρώτα – πρώτα να υπογραμμίσω ότι οι πολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και το λέω αυτό γιατί τυχαίνει και ως Βουλευτής Δωδεκανήσου να γνωρίζω πολύ καλά το πώς αισθάνονται οι συμπατριώτες μας στην περιοχή εκείνη. Το φρόνημα είναι ακμαίο και βεβαίως, αν και έχουν συμβεί στο παρελθόν όλα αυτά τα γεγονότα αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και ταυτόχρονα με αυτό που όπως είπα προηγουμένως τους δίνουμε και αισθάνονται το αίσθημα ασφάλειας  τόνισε ο κ. Βαληνάκης σχετικά με τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ που θέλουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου να κρατούν διαφορετική στάση.   

Αναφερόμενος στο πρόβλημα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας και στις προσπάθειες που καταβάλει το Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Βαληνάκης είπε: «Είμαστε σε συνεχή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους για να μπορέσουμε, προσωπικά η κα Μπακογιάννη, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αφενός στο θέμα της ανθρωπιστικής πλευράς, αλλά και ταυτόχρονα στην επίλυση του ζητήματος».  

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη πραγματοποίηση εφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του Αστακού, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν και δεν τίθεται οποιοδήποτε τέτοιο θέμα πραγματοποίησης εφοδιασμού του ισραηλινού στρατού ή οποιουδήποτε άλλου και μάλιστα σε τέτοια περίοδο».