Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2005

Σε συνέντευξη του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και τον δημοσιογράφο κ. Τριανταφυλλίδη και αναφερόμενος στις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για το διάστημα 2007-2013, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης είπε μεταξύ άλλων:

"Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Έχουμε πλέον να κάνουμε με μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι μεγαλύτερη κατά δέκα κράτη, που είναι φτωχότερα της Ελλάδας. Είναι φυσικό, ότι μπαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν πόρους για να αναπτυχθούν. Η πίτα είναι μικρότερη, τα κομμάτια περισσότερά και άρα μικρότερα. Οι χώρες που συνεισφέρουν στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό θέλουν να δώσουν το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ σε σχέση με το 1,24% που είναι η πρόταση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό τις επαφές μας με άλλες χώρες προκειμένου να υποστηριχθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ".

Σχετικά με την αξιοποίηση από την χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, των κοινοτικών κονδυλίων κατά τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Βαληνάκης είπε:

 "Η Ελλάδα ενώ ήταν περίπου στο 70% πριν 25 χρόνια σε σχέση με τον μέσο όρο της Κοινότητας, είναι  και σήμερα περίπου στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχουμε συγκλίνει όσο συνέκλιναν οι άλλες χώρες. Αντίθετα μπορώ να σας αναφέρω το πρακτικό παράδειγμα των Ιρλανδών πού ήταν στο ίδιο επίπεδο με μας και κατάφεραν να φτάσουν  το 110% του Κοινοτικού Μέσου Όρου. Πήραν τις σωστές αποφάσεις. Προχώρησαν μπροστά με εκπληκτικό τρόπο και  πραγματικά αναπτύχθηκαν".

Αναφορικά με τις ανεπτυγμένες ελληνικές περιφέρειες ο κ. Βαληνακης τόνισε:

"Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι αν πραγματικά μια περιοχή έχει αναπτυχθεί, είναι επόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να πει "Κοιτάξτε, αναπτυχθήκατε, μέχρις εδώ. Υπάρχουν και φτωχότεροι που πρέπει να βοηθήσουμε. Γεια σας". Αλλά υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, σε περιοχές που χωρίς να έχουν πραγματικά φτάσει αυτό το όριο, φαίνονται στατιστικά ότι το έφτασαν και το ξεπέρασαν, γιατί απλούστατα έχουν προστεθεί ακόμη πιο φτωχές περιοχές. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο πολιτικά χρησιμοποιούμε πολύ δυνατά, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος και ότι θα βρούμε κατανόηση σ΄ αυτό το αίτημα".

Κλείνοντας ο κ. Βαληνάκης ανέφερε:

"Είναι μια μεγάλη και πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Θα έλεγα ότι παραδοσιακά είναι η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα τον Ιούνιο με την έννοια μιας πολιτικής συμφωνίας, αλλά φυσικά τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιο σήμερα".