Δημιουργία Προξενείου στην Τάμπα της Φλόριδας

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2004

"Στόχος μας στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι να είμαστε κοντά στους Έλληνες πολίτες, όπου και αν βρίσκονται. Η δημιουργία του Προξενείου στην Τάμπα εντάσσεται σε αυτή τη λογική και αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη του συνεχούς μας ενδιαφέροντος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών μας.

Κατά την επίσκεψή μου στη Φλόριδα είχα την ευκαιρία να θαυμάσω τη δραστήρια ελληνική κοινότητα και τις επιτυχίες της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ως Δωδεκανήσιο και εγγονό Καλύμνιου διακινητή σπογγαλιευτικών σκαφών, με συγκίνησε ιδιαίτερα το Τάρπον Σπρίνγκς και η προσφορά του σε ολόκληρη την Αμερική.

Απαιτήθηκαν οργανωμένες κινήσεις και συντονισμένοι χειρισμοί ώστε να  ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις των ελληνικών με τις αμερικανικές αρχές και να δοθεί η άδεια για τη λειτουργία του νέου Προξενείου. Στην Τάμπα βρίσκεται μεγάλος και συμπαγής ομογενειακός πληθυσμός και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε έγκαιρα σε ένα δίκαιο αίτημα. Στόχος μας τώρα είναι, όταν θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα για τον πρώτο Έλληνα που έφτασε σε αυτά τα μέρη, να έχει ανοίξει κι επισήμως το Προξενείο.

Θέλουμε έναν νέο ορίζοντα στις σχέσεις μας με τον Ελληνισμό. Σύντομα ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Π. Σκανδαλάκης, θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα για την καλύτερη και πιο ζωντανή σχέση των ομογενών μας με την πατρίδα. Εργαζόμαστε όλοι μαζί ως ομάδα για να κάνουμε πράξη τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Όπως έχει τονίσει παλαιότερα κι ο Πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής, δεν θέλουμε να είναι οι ομογενείς μας μόνο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή. Θέλουμε να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα.

Ιδίως αυτές τις μέρες, που η χώρα μας διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλουμε κάθε μέρα να είναι μια γιορτή και για τους ομογενείς μας. Θέλουμε να πανηγυρίζουν μαζί μας και να ζούνε μαζί μας την κάθε στιγμή κι όσοι ομογενείς δεν έχουν κατορθώσει να ταξιδέψουν μέχρι την πατρίδα μας".