Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2004

                
 Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε σημερινή του συνέντευξη στον Ρ/Φ σταθμό ΑLPHA RADIO και την εκπομπή του Α. Σανταμούρη, σχολιάζοντας την ομηρία των ανθρώπων που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχολείο της Ρωσίας, δήλωσε πως:

"Τέτοιες πράξεις μάς προκαλούν φρίκη. Χρειάζεται να επαναλάβω την πλήρη και απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη – ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αφορά και μικρά παιδιά. Ευχόμαστε να επιλυθεί το γρηγορότερο δυνατό η κρίση, με την διασφάλιση της ζωής όλων των ομήρων".

Σχετικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, ο Υφυπουργός τόνισε τα ακόλουθα:

"Το πολιτικό βάρος της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή – και βεβαίως στην περιοχή γύρω από την χώρα μας – εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο. Οι σχέσεις μας με την Ρωσία είναι πολύ καλές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σκοπό να τις αναπτύξει πολύ περισσότερο και θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συναντήσεις, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Πέρα από τις παραδοσιακές σχέσεις, υπάρχει και συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την οικονομική και εμπορική συνεργασία".

Αναφορικά με τις επαφές του Ρώσου Προέδρου σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι:

Ασφαλώς, θέλουμε την στήριξη της Ρωσίας σε πολλά σημαντικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό. Ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει μεγάλο βάρος στις διαβουλεύσεις που γίνονται εκεί. Όμως, θεωρώ φυσιολογικό το ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Τουρκία όπως και την δική μας χώρα".

Τέλος ο Υφυπουργός αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας είπε ότι:

"Είναι φυσικό και οι Τούρκοι από την πλευρά τους να προσπαθούν ν’ αλλάξουν την στάση της Ρωσίας, δεδομένου ότι ήταν ιδιαίτερα φιλική και προς την Κύπρο αλλά και προς την Ελλάδα, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία, από την δική της πλευρά, παίρνει τις αποφάσεις της με βάση τα δικά της συμφέροντα. Είμαστε αισιόδοξοι, δεδομένου ότι οι καλές σχέσεις θα συνεχιστούν. Δεν βλέπουμε την επίσκεψη αυτή ως εχθρική προς την Ελλάδα. Εξάλλου, και οι δικές μας σχέσεις έχουν βελτιωθεί με την Τουρκία και θα βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο, όσο η Τουρκία αποκτά Ευρωπαϊκό προσανατολισμό – δηλαδή, όσο υιοθετεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και όσα συνεπάγονται απ’ αυτά".