Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε χθες με τον Ισπανό ομόλογό του, κ. Lopez Garrido, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ισπανία τον Ιανουάριο του 2010.
Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς η Ισπανία και η Ελλάδα, ως μεσογειακές χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αντιμετωπίζουν έντονη πίεση από την αύξηση της εισροής λαθρομεταναστών το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο  χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για την έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος, μέσα σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικών δράσεων και έμπρακτης έκφρασης της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση των κ.κ. Βαληνάκη και Garrido ήταν το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. και των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας μας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας αν δεν προχωρήσει έγκαιρα στην εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και προαπαιτουμένων που της έχουν τεθεί από την Ε.Ε.
Επίσης, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον κ. Βαληνάκη να επισημαίνει στον Ισπανό ομόλογό του, την υποστήριξη της Ελλάδας στην εργώδη προσπάθεια της κυπριακής πλευράς να επιτευχθεί μια λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Παράλληλα,  οι δύο Υφυπουργοί αναφέρθηκαν στο θέμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε.,  και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού τόσο για την τρέχουσα  περίοδο όσο και για την περίοδο μετά το 2013. Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπως οι επερχόμενες ευρωεκλογές, η διεύρυνση της Ε.Ε. και η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο Ισπανός Υφυπουργός, ενημέρωσε τον Έλληνα Υφυπουργό για τις προτεραιότητες της Ισπανίας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το Α΄ εξάμηνο του 2010, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αλλά και στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες τις Μεσογείου και με τις ΗΠΑ. Όπως, επισήμανε ο κ. Garrido, η Ισπανική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Θάλασσα, καθώς και στις ευρωπαϊκές πολιτικές για τις νησιωτικές περιοχές, αναλαμβάνοντας σειρά δράσεων. Ο κ. Βαληνάκης,  τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μία κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ισπανική Προεδρία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, με την Υφυπουργό Δικαιοσύνης της Ολλανδίας υπεύθυνη για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, κα Nebahat Albayrak. Ο κ. Βαληνάκης ενημέρωσε την κα Albayrak για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων και πρακτικών λύσεων για την προστασία των νησιών μας που πλήττονται περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Αγαθονησίου το οποίο δέχεται μεγάλη πίεση παράνομων μεταναστών η οποία φθάνει να είναι πολλαπλάσια του αριθμού των μόνιμων κατοίκων του νησιού.  
Ο κ. Βαληνάκης ανέπτυξε στην κα Albayrak την πρότασή του για τη δυνατότητα χρήσης πλωτού μέσου για την πρώτη υποδοχή και τη μεταφορά των παρανόμων μεταναστών στα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν ήδη, ελαχιστοποιώντας έτσι την επιβάρυνση των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ολλανδία έχει κάνει χρήση ανάλογων πλωτών μέσων στο παρελθόν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα από κοινού υποβολής πρότασης στην ΕΕ, ώστε να αξιοποιηθεί η ήδη ανεπτυγμένη τεχνογνωσία που διαθέτει η Ολλανδία.
Ο κ. Βαληνάκης τόσο με τον κ Garrido όσο και με την κα Albayrak συμφώνησαν, τέλος, στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου όπου πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.