– Γιατί η ηγεσία του ΥΠΕΞ μιλά για στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ υπάρχει επιδείνωση;
Η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Σε πολιτικό επίπεδο αξιολογούμε την τουρκική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτονος. Όμως με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, το καρδιογράφημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις. Η αύξηση της έντασης έχει κόστος κυρίως για την ίδια την Τουρκία. Όσο φέρνει στο «κόκκινο» την ένταση στο Αιγαίο, δεν μπορεί να δει «πράσινο φως» στην ευρωπαϊκή της πορεία.
-Γιατί ήταν τόσο ήπια η αντίδραση της Αθήνας στην ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς για τις εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου;
Η άσκηση πολιτικής σ’ ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο, απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς με σκοπό την παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων και όχι τη βραχυπρόθεσμη δημιουργία εντυπώσεων. Σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ελέγχουμε απόλυτα το χρόνο και το χώρο της αντίδρασής μας και με υπευθυνότητα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, με στόχο την απόδοση δικαιοσύνης. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε έναντι των οικογενειών των αγνοουμένων.
-Τι σας κάνει να μην μιλάτε για το ενδεχόμενο ειδικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης;
Η Τουρκία, εφόσον εκπληρώσει το σύνολο των κριτηρίων και προαπαιτουμένων, χωρίς οποιαδήποτε έκπτωση, δικαιούται να γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος στην ΕΕ. Είναι γνωστές οι απόψεις ορισμένων κρατών μελών περί ειδικής σχέσης. Δεν είναι, τουλάχιστον σήμερα, πλειοψηφικές αυτές οι απόψεις. Και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η Τουρκία στο να μην καταστούν πλειοψηφικές. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
-Παρά το βέτο, το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν λύθηκε, ο αλυτρωτισμός της επιτάθηκε και αναμένεται η απόφαση της Χάγης. Είναι καλή αυτή η έκβαση;
Στο Βουκουρέστι, η Συμμαχία αποφάσισε να προασπίσει ως ζήτημα πρωταρχικής σημασίας το κριτήριο των σχέσεων καλής γειτονίας, στέλνοντας τα ανάλογα πολιτικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ΠΓΔΜ αργά ή γρήγορα θα αντιληφθεί πως η εμμονή της σε αναχρονιστικές πολιτικές και γενικότερα η προκλητική στάση έναντι της Ελλάδας, υπονομεύουν σοβαρά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αντίθεση με αυτή τη «βουτιά» των Σκοπίων σ’ένα εξαιρετικά βεβαρημένο από εθνικιστικές πολιτικές βαλκανικό παρελθόν, εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπεύθυνα για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
-Αποφεύγετε τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας προς…αποφυγήν παρεξηγήσεων;
H ουσία της πολιτικής είναι η παραγωγή λύσεων προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη θετική συνδρομή όλων μας στο κυβερνητικό έργο. Δεν γίνεται να είναι όλοι στρατηγοί και κανένας στρατιώτης. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Να κάνουμε όλοι, ο καθένας στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να τιμήσουμε στο ακέραιο την εμπιστοσύνη του λαού. Αυτό προσδοκούν και αυτό αξιολογούν οι πολίτες. Οι μοναχικές διαδρομές, τα αλληλοκαρφώματα και οι προσωπικές ατζέντες δημιουργούν σύγχυση. Ρίχνουν νερό στο μύλο της παραπολιτικής, δεν λύνουν τα προβλήματα, δεν βοηθούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του και βλάπτουν σοβαρά την παράταξη.