Τετάρτη 9 Μαΐου 2007
Την νέα πτέρυγα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, εγκαινίασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης μαζί με τον πρέσβη Τσαρλς Ρις και τον Στρατηγό Τσαρλς Γουίλιαμς διευθυντή του Γραφείου Λειτουργίας Υπερπόντιων Κτιρίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο κ. Βαληνάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι:
«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται από μακρού, με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Οι Πατέρες του Αμερικανικού ΄Εθνους εμπνεύστηκαν από τα ελληνικά ιδεώδη και, από την άλλη πλευρά, τα ιδεώδη της Αμερικανικής Επανάστασης ενέπνευσαν, με τη σειρά τους, λίγα χρόνια αργότερα, την Ελληνική Επανάσταση.
Οι χώρες μας ανέκαθεν τάσσονταν στο πλευρό της ελευθερίας, μοιραζόμενες την ίδια πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες και σφυρηλατώντας με αυτόν τον τρόπο, κατά τους δυο τελευταίους αιώνες, ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων.
Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε μια γεωστρατηγική θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και τούτο την καθιστά πολύτιμο εταίρο στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
Σήμερα, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την αντιμετώπιση των μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων, τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ιδιαιτέρως δε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διετούς Προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, συνεισφέρουμε από κοινού στις ειρηνευτικές δυνάμεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας, της οικονομικής συνεργασίας και στην προώθηση της ευρω-ατλαντικής προοπτικής της περιοχής.
Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαιτέρως στο σημείο αυτό στον ρόλο της δραστήριας και πετυχημένης οικονομικά και κοινωνικά ελληνικής ομογένειας στων ΗΠΑ, η οποία αποτελεί σπουδαία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του αμερικάνικου και του ελληνικού λαού. Μάλιστα κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία του εορτασμού της Επετείου της 25ης Μαρτίου, τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στην Τάμπα της Φλόριδα όπου εγκαινίασα το Γενικό μας Προξενείο εκεί, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από κοντά και με ιδιαίτερα μεγάλη χαρά, την ξεχωριστή συμβολή της ελληνικής ομογένειας στη ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας.»