Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2006
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της και όπως κάθε κρίση έχει δύο πλευρές: από τη μια πλευρά είναι η απειλή και από την άλλη μία μεγάλη ευκαιρία. Αν λοιπόν η Τουρκία την δει ακριβώς σαν μια μεγάλη ευκαιρία για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή της πορεία και κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, θα βρει συμπαραστάτη της όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης, σε συνέντευξη του στον «Alpha Radio», ερωτηθείς για το ζήτημα της κύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία. Και συνέχισε, «εμείς επεξεργαζόμαστε όλα τα δυνατά σενάρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν μπροστά μας, θεωρούμε ότι υπάρχει μια σαφής υποχρέωση της Τουρκίας που έχει περιγραφεί σε όλα τα κοινοτικά κείμενα και στη λεγόμενη Αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου 2005».
Αναφορικά με τις σχέσεις Αθήνας–Λευκωσίας, ο κ. Βαληνάκης διευκρίνισε «ότι υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει άριστη συνεργασία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα.. Έχουμε κοινή στρατηγική στα μεγάλα ζητήματα τα οποία μας αφορούν» και πρόσθεσε ότι «βαδίζουμε με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των συμφερόντων του ελληνισμού. Ο στρατηγικός στόχος είναι δεδομένος, υπάρχει απόλυτη συνεννόηση σε όλα τα στάδια και αμοιβαία διαβούλευση και αλληλοενημέρωση».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος στο τέλος αυτής της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον βεβαίως όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί από τη μεριά της. Δεν είμαστε δηλαδή όπως είναι γνωστό υπέρ της ειδικής σχέσης και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ένα κίνητρο για να μπορέσει να αλλάξει.
Θέλουμε στο τέλος αυτού του δρόμου να υπάρχει μια αλλαγμένη Τουρκία, αλλαγμένη στη συμπεριφορά της και την εσωτερική αλλά και την εξωτερική. Μία τέτοια Τουρκία, βάσει δηλαδή αυτών των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των συγκεκριμένων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, θα μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το Κυπριακό είναι στο δρόμο της Τουρκίας, είτε το θέλει είτε όχι, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί ούτε να το παρακάμψει, ούτε να συμπεριφέρεται με τρόπους που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές και τις ευρωπαϊκές προσμονές. Και το σημαντικότερο, δεν μπορεί να χώνει το κεφάλι στην άμμο και να μη βλέπει την πραγματικότητα. Η τακτική της στρουθοκαμήλου δεν απέδωσε ποτέ τίποτα και σε κανέναν», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα.
Τέλος, στο ερώτημα για το αν η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ παρουσία του αναπληρωτή Γ.Γ. ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι αποτελεί την αφετηρία για πλήρη επανεκκίνηση διαδικασιών για την επίλυση του Κυπριακού, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «οι ευκαιρίες δεν έρχονται ούτε τυχαία, αλλά ούτε και συχνά. Χρειάζεται λοιπόν πάνω απ’ όλα να υπάρχει ουσιαστική κινητικότητα, και ουσιαστική προετοιμασία ώστε να μην διευρυνθεί άλλο ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών».