Η υπόθεση ελληνική ΑΟΖ κινδυνεύει να κλείσει δυσμενώς : καμπανάκι για την EYΠ από το Γ.Βαληνάκη – Συνέντευξη στο Militaire.gr 23.09.22

Ανάλυση όλων των τελευταίων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Τι πρέπει να γίνει.

«Η υπόθεση ελληνική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο κινδυνεύει να τελειώσει εις βάρος μας», λέει ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ Γιάννης Βαληνάκης στη συνέντευξη του στο Militaire.gr. Εξηγεί λεπτομερώς τις ανησυχίες του και εξηγεί τις ευκαιρίες που η Ελλάδα χάνει για να πετύχει τους στόχους της στην περιοχή.

Δεν διστάζει να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το πόσο πειστικό είναι το μήνυμα αποτροπής που εκπέμπουμε προς την Τουρκία.

Εκφράζει τις ενστάσεις του για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι σύμμαχοι δεν θα μείνουν σε δηλώσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης με την Τουρκία.

Θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα για πιθανά ανταλλάγματα που δόθηκαν από Ελλάδα και Κύπρο για να τερματιστεί η ελληνοτουρκική κρίση του 2020. Ποιο ήταν το αντάλλαγμα; Οι υποθέσεις που γίνονται δεν είναι ευχάριστες.

Ο κ.Βαληνάκης απαντά σε ερώτηση για την ΕΥΠ και η απάντηση του είναι πολύ καθαρή. Ο κ.Βαληνάκης αναφέρεται στις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΥΠ, λέγοντας με λίγα λόγια πάρα πολλά που κανένας δεν αμφισβητεί, αλλά και κανένας δεν έχει τολμήσει να τα πει.