Δευέρα, 19 Απριλίου 2004

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Με το σημερινό επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών του δεξαμενοπλοίου "TASMAN SPIRIT", οι οποίοι εκρατούντο από τον περασμένο Ιούλιο από τις Πακιστανικές αρχές, λήγει η δεκάμηνη αυτή περιπέτεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Οι προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες κλιμακώθηκαν το τελευταίο αυτό διάστημα, συνέβαλαν αποφασιστικά στον τερματισμό της άδικης αυτής υπόθεσης ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Π. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τους συγγενείς των κρατουμένων ναυτικών αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα έντονη δραστηριότητα, σε διμερές, αλλά και ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εγείροντας το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρ. ΄Ενωσης, της 22ης  και 23ης  Μαρτίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ι. Βαληνάκης συνέχισε τις προσπάθειες με συντονισμένες παρεμβάσεις προς κάθε ενδεικνυόμενη κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρεται το διάβημά του προς τον Επιτετραμμένο της Πακιστανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την Μ. Παρασκευή, 9 Απριλίου, κατά την οποία επεδόθη σχετικό έγγραφο που διαβιβάσθηκε στην Πακιστανική Κυβέρνηση. Επίσης, ενόψει του ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου για τη σύναψη Συμφωνίας Τρίτης Γενιάς, μεταξύ Ε.Ε. και Πακιστάν, εστάλησαν σχετικές επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου, κ. Pat Cox  και τον κ. Hans Poettering, Πρόεδρο του Ευρ. Λαϊκού  Κόμματος στο Ευρ. Κοινοβούλιο.

Τέλος, καθ΄όλη αυτή την περίοδο ήταν συνεχής η επικοινωνία των διπλωματικών μας αρχών στο Πακιστάν με τους ΄Ελληνες ναυτικούς και βεβαίως, με τις αρμόδιες Πακιστανικές αρχές, τις οποίες και ευχαριστούμε για τη συνεργασία στο αποφασιστικό χρονικό διάστημα των τελευταίων αυτών ημερών".