Την ελπίδα του ότι το ανοιχτό ζήτημα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα διευθετηθεί πριν το τέλος της βρετανικής Προεδρίας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA και στον δημοσιογράφο Αμβρόσιο Σανταμούρη. Έπειτα από συνάντηση που είχε ο κ. Βαληνάκης με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Αλεξάντερ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, συζήτησε εκτενώς τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε., στο πλαίσιο της σθεναρής στάσης της χώρας μας για άμεση λύση της εκκρεμότητας του κοινοτικού προϋπολογισμού. Άλλωστε όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "αυτό θα στείλει και τα κατάλληλα μηνύματα ότι η Ευρώπη είναι ενεργά παρούσα, κοντά στον πολίτη, διότι ο πολίτης στη χώρα μας αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι πόροι, η βοήθεια που αντλούμε από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τη δική μας ανάπτυξη, αλλά και γενικότερα για τους στόχους της Ένωσης."
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το κλίμα αμφιβολίας και επιφύλαξης που επικρατεί σε κάποιες χώρες της Ένωσης, ο κ. Βαληνάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν χώρες που ιδιαίτερα λόγω της πίεσης της εσωτερικής κοινής γνώμης έχουν μια θα έλεγα, επιφυλακτική στάση απέναντι στην προοπτική της τουρκικής ένταξης. Βεβαίως όταν μιλάμε για ένταξη, αυτή προϋποθέτει μια μακρά πορεία διαπραγματεύσεων και κυρίως επιλογές σημαντικές απ’ την μεριά της Τουρκίας. Εάν πάντως αυτή πραγματοποιηθεί, θα συμβεί σε 15 χρόνια από σήμερα ή και παραπάνω. Άρα μιλάμε για μια Τουρκία που πιθανότατα για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να είναι διαφορετική από τη σημερινή".
Όσο για τις επιδιώξεις της Τουρκίας να συνοδεύσει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης από δηλώσεις για μη αναγνώριση της Κύπρου, ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός: "Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψει το Πρωτόκολλο αυτό διότι αλλιώς δεν εκπληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και οι οποίες είναι ιδιαίτερα σαφείς ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου. Αυτή είναι θέση όλων, και των 25. Από εκεί και πέρα αυτό που συζητείται είναι, ο πρακτικός τρόπος με τον οποίο θα γίνει" .
Τέλος στην ερώτηση, εάν θεωρεί προάγγελο αλλαγής της ρωσικής πολιτικής στο Κυπριακό, τις δηλώσεις για παύση οικονομικού αποκλεισμού του ψευδοκράτους που αποδίδονται στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Βαληνάκης υπενθύμισε ότι: "η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διατηρεί σταθερή θέση στο Κυπριακό Ζήτημα η οποία δεν έχει μεταβληθεί και εκτιμώ ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου".
Αρχική Πολιτικό ημερολόγιο | Διεθνείς υπουργικές συναντήσεις, ομιλίες & δελτία τύπου (2004-2009) Συνεντεύξεις/Άρθρα Σημεία συνέντευξης του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στο ραδιόφωνο του ALPHA και...