9 Ιανουαρίου 2008

«Η χώρα μας είναι θετική απέναντι στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου, κ. Σαρκοζί, για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, καθώς υποστηρίζουμε κάθε ουσιαστική πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση και ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Η Μεσόγειος είναι η γειτονιά μας και το ενδιαφέρον μας είναι αυτονόητο». Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στον Ειδικό Απεσταλμένο της Γαλλίας, κ. Α. Le Roy, για τη Μεσογειακή Ένωση, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα για να συζητήσουν τη γαλλική πρόταση.

«Επιδιώκουμε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι θεωρητική. Πρέπει επιτέλους οι καλές προθέσεις όλων μας να μεταφραστούν σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης, ασφάλειας και πρακτικής συνεργασίας. Μία θάλασσα-γέφυρα που πλέον θα ενώνει και δεν θα χωρίζει λαούς. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η Μεσογειακή Ένωση θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα σχέδια και προγράμματα συνεργασίας σε μία σειρά από παραγωγικούς τομείς που στόχο θα έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Βαληνάκης κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Ειδικό Απεσταλμένο και συνέχισε:«Στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της προοπτικής ανάληψης κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, χαιρετίζουμε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου, η οποία βέβαια βρίσκεται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διευκρίνισε ότι για την Ελλάδα είναι σαφές ότι η Μεσογειακή Ένωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής μας, όπως της Τουρκίας. «Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντικό η Ένωση αυτή να εμπλουτίζει και να συμπληρώνει, όπου χρειάζεται, τους ήδη υπάρχοντες πολιτικούς μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των Μεσογειακών γειτόνων μας και όχι να τους υποκαταστήσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδουμε στις προοπτικές συνεργασίας στη Μεσόγειο έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών στην περιοχή, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία της «Ομάδας της Ελιάς», δηλ. των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε συστηματικά ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν από νέα σχήματα συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές διάστημα μία ειδική ημερίδα, ένα μεσογειακό φόρουμ, για ενημέρωση και διαβούλευση με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, έτσι ώστε μέσα από συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας να προωθηθούν αποτελεσματικότερα τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή σε καίριους τομείς όπως είναι οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, το περιβάλλον»  δήλωσε ο κ. Βαληνάκης.