Τρίτη, 16Μαρτίου 2004

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με την εντεταλμένη Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, κα Noelle Lenoir.  Υποδεχόμενη τον κ. Βαληνάκη, η κα Lenoir δήλωσε :

“Καλοσωρίζω τον κ. Βαληνάκη, που είναι ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, τον οποίο είχα την χαρά να συναντήσω και πέρσι μαζί με τον κ. Καραμανλή. O κ. Βαληνάκης δεν είναι μόνο φίλος της Γαλλίας, αλλά έχει πάρει και διδακτορικό Νομικής απο πανεπιστήμιο στο Παρίσι.

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, μετά το δράμα της Μαδρίτης και αναφερθήκαμε στους φακέλλους που ενδιαφέρουν περισσότερο. Τα ευρωπαϊκά μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, για τα οποία συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντείνουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες. Αυτό θα είναι και ένα απο τα θέματα στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου, παρουσία των ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Συζητήσαμε επίσης και για την Διακυβερνητική και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Υπενθύμισα ότι η Γαλλία έχει εκφράσει την έντονη επιθυμία της για θετική κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων μέσα στο τρέχον έτος και ότι επιπλέον κατευθυντήρια γραμμή των γαλλικών θέσεων, τις οποίες συμμερίζεται και η ελληνική πολιτική, είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δυνατές διατάξεις που θα επιτρέπουν την λήψη ενιαίων ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Γεγονός που σημαίνει την υιοθέτηση του συστήματος της διπλής πλειοψηφίας, την επέκταση του πεδίου λήψης αποφάσεων με το σύστημα της ενισχυμένης πλειοψηφίας, ιδίως για τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης, που είναι χρήσιμα στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και πιο ευέλικτους μηχανισμούς  ενισχυμένης συνεργασίας σε σχέση με αυτούς που προβλέπουν οι υπάρχουσες συνθήκες.

Αναφερθήκαμε και στο Κυπριακό. Η Γαλλία παρακολουθεί τις εξελίξεις των διαβουλεύσεων και ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν μετά τις διμερείς συνομιλίες, με την συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας απο τις 22 Μαρτίου θα καταλήξουν. Κάνουμε έκκληση να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για  μια συνολική, δίκαιη ρύθμιση για ένα βιώσιμο κράτος, καθώς και για τον σεβασμό των συνθηκών ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση προς μια θετική έκβαση, αν είναι δυνατόν πριν την 1η Μαΐου.

Τέλος, συζητήσαμε πολύ σύντομα και το θέμα της Τουρκίας. Δίνω το λόγο στον έλληνα ομόλογό μου”.

κ.  ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: “Ευχαριστώ πολύ για την θερμή σας υποδοχή. Οι ελληνογαλλικές σχέσεις είναι ήδη πολύ στενές. Η κυβέρνησή μας δεσμεύεται να τις ενισχύσει ακόμη περισσότερο. Σας ευχαριστώ για την παρουσίασή που κάνατε, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα. Βλέπουμε να ανοίγεται μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, προκειμένου να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό να οδηγήσει το Σύνταγμα αυτό σε ουσιαστικές αποφάσεις, που θα απαντούν στις ανάγκες του ευρωπαίου πολίτη. Απο την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεσμεύεται να συνδράμει στην διαδικασία αυτή.

Πρέπει επίσης να πω ότι συζητήσαμε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τα θέματα τρομοκρατίας. Οι Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν, όπως γνωρίζετε στην Αθήνα τον επόμενο Αύγουστο  θα είναι ασφαλείς και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί και να κάνουμε υπερήφανους όλους τους ευρωπαίους.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ, όπως και η κα Υπουργός υπογράμμισε, στην διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία σε ότι αφορά τις καθ’ αυτό διαπραγματεύσεις. Ωστόσο η Ελλάδα και η Τουρκία θα κληθούν να συμμετάσχουν στις διευρυμένες συνομιλίες. Και ίσως στα τέλη του μήνα να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά του σχεδίου Annan, με τρόπο ώστε να δοθεί λύση για τον κυπριακό λαό, που θα κληθεί να αποφασίσει με δημοψήφισμα. Ελπίζουμε σε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, το οποίο προϋποθέτει ότι η λύση για το Κυπριακό θα είναι μια ευρωπαϊκή λύση, που δεν θα είναι μακριά απο την ευρωπαϊκή λογική και τις αρχές της, που δεν προβλέπουν μόνιμες εξαιρέσεις. Μια λύση που θα είναι βιώσιμη, και που θα δίνει την δυνατότητα στο κυπριακό κράτος  για καλύτερη λήψη αποφάσεων, που θα απαντούν στις ανάγκες των δύο πλευρών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας ευχαριστώ”.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την απαισιοδοξία για την οποία έκανε λόγο,  ο κ. Βαλληνάκης απάντησε :

“Μίλησα για απαισιοδοξία, αναφερόμενος στην σημερινή πορεία των συνομιλιών. Υπάρχει ελπίδα για το επόμενο στάδιο, με την συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επίσης και για το τρίτο στάδιο, στην λύση που θα δώσει ο Γενικός Γραμματέας με βάση το πνεύμα του σχεδίου του. Φυσικά είμαστε αισιόδοξοι και για το δημοψήφισμα, βλέπουμε ότι οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι καταλαβαίνουν τώρα την σημασία του να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι δυσκολότερο αυτή την στιγμή με τους ελληνοκύπριους με τις δημοσκοπήσεις, είναι ένας τομέας για τον οποίο πρέπει να εργασθούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και μέσω ενός σχεδίου λύσης που θα είναι πολύ πιο ευρωπαϊκό απο το σημερινό”.