"Περιμένουμε εντός των επομένων εβδομάδων τις προτάσεις που προτίθεται να καταθέσει η Βρετανική Προεδρία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να διαβουλευτούμε με όλους τους εταίρους μας και να μπορέσουμε να καταλήξουμε, ελπίζουμε, σε μια απόφαση τον Δεκέμβριο" δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ . Κώστα Καραμανλή στην Άτυπη Συνάντηση Κορυφής στο Hampton Court της Αγγλίας, την περασμένη Πέμπτη.
"Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και έχουμε οργανωθεί γι’ αυτό το σκοπό εδώ και καιρό, έτσι ώστε το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις να είναι το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα", τόνισε ο Υφυπουργός και επεσήμανε ότι: "Η Ελλάδα πήρε πρωτοβουλίες και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβίωση της λεγόμενης ομάδας "Φίλων της Συνοχής" που υποστηρίζουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προ ολίγων εβδομάδων, στη Βουδαπέστη, η ομάδα διευρύνθηκε από 17 σε 20 μέλη και έτσι ισχυροποιήθηκε ένα μέτωπο κρατών που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα μία πολιτική απόφαση".
Ο κ. Βαληνάκης, κωδικοποιώντας σε τρία σημεία την θέση της Ελλάδας για το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού είπε ότι επιθυμούμε:
1. να έχουμε μια απόφαση τον προσεχή Δεκέμβριο
2. η απόφαση αυτή να βασίζεται στον συμβιβασμό που επετεύχθη τον Ιούνιο ο οποίος για εμάς ήταν ικανοποιητικός και
3.να επαναβεβαιωθεί η σημασία της πολιτικής της συνοχής εντός του συνολικότερου προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Η λήψη απόφασης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είναι αναγκαία, σημείωσε ο Υφυπουργός, "ώστε να μπορέσουν τα κράτη να προγραμματίσουν τα έργα τους, τις δράσεις που θα αναλάβουν αλλά και να μπορέσει ο Ευρωπαίος πολίτης να καταλάβει καλύτερα τη δύναμη της Ευρώπης, τη δύναμη της αλληλεγγύης, βλέποντας συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών αποφάσεων."
Σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την περίοδο περισυλλογής στην οποία έχει εισέλθει η κοινότητα μετά το ΟΧΙ των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία, ο κ. Βαληνάκης σημείωσε:
"Ο όρος "περίοδος περισυλλογής", επιτρέπει σε όλους και επιβάλλει σε όλους, να συζητήσουν σε βάθος το θέμα του πολιτικού μέλλοντος της Ε.Ε. Όλοι είμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ορισμένες προτάσεις, αυτό που αποκαλείται "Σχέδιο Δ".
Υπάρχουν πολλές ιδέες. Υπάρχει ένας διάλογος σε εξέλιξη και ελπίζουμε ότι στο τέλος της άνοιξης της επόμενης χρονιάς, στη συνάντηση που θα γίνει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 25, θα τεθεί πλέον ωριμότερα το ζήτημα, έτσι ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις".
Αναφερόμενος στην πάγια θέση της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία κάθε διεύρυνση θα πρέπει να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από αντίστοιχου επιπέδου εμβάθυνση, ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι η Ε.Ε. έκανε τα τελευταία χρόνια ένα ιστορικό βήμα με την ενσωμάτωση 10 κρατών μελών και άλλων 2 που θα ακολουθήσουν, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όμως "η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη θα ήταν το αντίβαρο, το αναγκαίο θεσμικό οικοδόμημα, πάνω στο οποίο θα στηριζόταν και θα μπορούσε να λειτουργήσει αρμονικά αυτή η διεύρυνση".
"Υπάρχουν κυβερνήσεις, δήλωσε ο Υφυπουργός, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σ’ αυτόν τον προβληματισμό, που βλέπουν ότι το συγκριτικό βάρος της χώρας τους χάνει ίσως σε αξία, όσο διευρύνεται η Ευρώπη, χωρίς ταυτόχρονα να μπορούν να ισοσταθμίζονται όλα αυτά με μια αποτελεσματική μέθοδο λήψεως αποφάσεων. Θα δούμε πως θα αντιδράσει η Ε.Ε. ως σύνολο, στις επόμενες προκλήσεις που έχει μπροστά της, με πρώτη την πρόοδο των συνομιλιών με την Τουρκία και την Κροατία. Επίσης από τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και βεβαίως απέναντι στην αίτηση ένταξης που έχει υποβάλει η ΠΓΔΜ για την οποία θα κληθεί εντός των επομένων μηνών να αποφασίσει, εάν η χώρα αυτή, πληροί τα κριτήρια για να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Αρχική Πολιτικό ημερολόγιο | Διεθνείς υπουργικές συναντήσεις, ομιλίες & δελτία τύπου (2004-2009) Συνεντεύξεις/Άρθρα Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στο Ρ/Φ της ΝΕΤ 105,8 με τον...