Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2006
                                            

«Η Μεσόγειος επί αιώνες ήταν η θάλασσα που ένωνε λαούς και πολιτισμούς. Σήμερα ωστόσο είναι το πολιτικό και οικονομικό σύνορο που χωρίζει τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο. Αξίζει να εργαστούμε συστηματικά και στοχευμένα ώστε η Μεσόγειος από διαχωριστικό σύνορο να ξαναγίνει θάλασσα συνεργασίας» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αναφερόμενος στη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η νόμιμη μετανάστευση στις κοινωνίες και τις οικονομίες των χωρών προέλευσης και των χωρών υποδοχής των μεταναστών. 

Ο Υφυπουργός εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης Ε.Ε. – Αφρικής για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2006, και στην οποία συμμετείχαν επίσης από πλευράς Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωστής Αιλιανός και από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών η Πρέσβυς κ. Μάρα Μαρινάκη.

Ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των σχέσεων και επαφών που ανέκαθεν διατηρεί με πολλές αφρικανικές χώρες, για το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και τα συναφή ζητήματα της εμπορίας ανθρώπων και του ασύλου.

Η χώρα μας, επεσήμανε ο Υφυπουργός, συμμετέχει σε όλα τα διεθνή φόρα για θέματα παράνομης μετανάστευσης και κυρίως σε όσα συνδέονται με τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας, αποτελούν μέρος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και ο αποτελεσματικός έλεγχός τους έχει τεράστια σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά τη συνεργασία, υποστηρίζοντας τη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στη Μεσόγειο, η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης» είπε ο κ. Βαληνάκης. Και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσο κατά τις Υπουργικές Συναντήσεις των 8 Μεσογειακών Κρατών – Μελών της Ε.Ε. στη Μαδρίτη και στο Λαγονήσι, όσο και στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Lahti της Φινλανδίας, εξετάστηκε συνολικά το φαινόμενο προς εξεύρεση λύσεων και συζητήθηκαν διεξοδικά η περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Συνόρων και η ταχεία υιοθέτηση του Κανονισμού για τη δημιουργία Ομάδων Ταχείας Παρέμβασης στα σύνορα.

Κλείνοντας ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι: «Η μετανάστευση αποτελεί μία κορυφαία πολιτική, κοινωνική, οικονομική και ηθική πρόκληση της εποχής μας και η αυριανή παγκόσμια κοινωνία θα διαμορφωθεί στη βάση των στρατηγικών που καλούμαστε να υλοποιήσουμε σήμερα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.»  

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης στην Τρίπολη, οι συμμετέχοντες έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι ενώ στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Βαληνάκης, είχε σύντομες συναντήσεις με ομολόγους του.

Με αφορμή την παρουσία του στην Λιβυική πρωτεύουσα, ο Έλληνας Υφυπουργός επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Σκλάβων, όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριπόλεως κ.κ. Θεοφύλακτο, καθώς και το ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στην Τρίπολη.