Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2006
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αστειεύεται όταν λέει σε ένα κράτος ότι πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του, το εννοεί», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο. «Eίμαστε ικανοποιημένοι γιατί πετύχαμε τους στόχους μας. Από τη μια μεριά να μην εκτροχιαστεί το τρένο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και από την άλλη να περάσει ένα μήνυμα σκληρής κρίσης προς την Τουρκία», τόνισε ο κ. Βαληνάκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Σχετικά με την απόφαση που ελήφθη από τους 25 στο θέμα του χρονοδιαγράμματος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι: «Αυτό που αποφασίσαμε είναι μία πολιτική κρίση, η οποία θα γίνει από το Συμβούλιο και η οποία θεωρούμε ότι πολιτικά έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Δείχνει στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται σοβαρά με το θέμα της μη κύρωσης του Πρωτοκόλλου. Και αυτό πιστεύω ότι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς ειδικότερα για την κριτική που έγινε από την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε: «Όλα αυτά νομίζω ότι δείχνουν μια αμηχανία από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε έχουμε βάλει ως συγκεκριμένο στόχο -και πιστεύω τον έχουμε επιτύχει- να κάνουμε πολύ σαφείς τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Από την πρώτη μέρα εργαστήκαμε έτσι ώστε αυτό που ήταν μέχρι τότε τρεις ή τέσσερις σειρές υποχρεώσεων να είναι σήμερα ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποχρεώσεων για την Τουρκία».
Ως προς το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι: «ο κανονισμός αυτός πρέπει να λειτουργήσει με στόχο την επανένωση του νησιού κι όχι βεβαίως με στόχο να φέρει τις δύο κοινότητες μακρύτερα τη μία από την άλλη. Δεν θέλουμε να συνεχίζονται οι εκκρεμείς καταστάσεις, θέλουμε να βρεθούν λύσεις ισορροπημένες και σύμφωνες με τις αρχές μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε και η Τουρκία να πάψει να είναι, αν θέλετε, τιμωρούμενη. Θέλουμε η Τουρκία κάποια στιγμή -και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα- να δεχθεί όλες αυτές τις προτάσεις που της έχουν γίνει και να δεχθεί και τους όρους που της έχουν τεθεί», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Βαληνάκης.