16 Δεκεμβρίου 2007

Μία Θάλασσα Ευκαιριών

«Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεμελιώσαμε με τους εταίρους μας τη συνεργασία μας για μια «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική». Μία συνεκτική πολιτική που στοχεύει στην ανάπτυξη, την προστασία και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας και αφετέρου τη διεθνή διάσταση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη θάλασσα», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον Πρωθυπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, και την Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Μπακογιάννη, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 27 Κρατών-Μελών της ΕΕ που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών, η Ελλάδα, αποδίδοντας εξαιρετική σημασία στη νέα θαλάσσια πολιτική ως νησιωτική χώρα με μακρά ναυτιλιακή παράδοση, εργάστηκε συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα με κορυφαία πρωτοβουλία τη διάσκεψη των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το θέμα αυτό στη Ρόδο» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης, υπενθυμίζοντας ότι το ενδιαφέρον της διάσκεψης της Ρόδου τον περασμένο Απρίλιο είχε επικεντρωθεί ακριβώς στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες και κυρίως οι νησιωτικές περιοχές.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της νησιωτικότητας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος: «Με την υιοθέτηση μίας «ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής» κάναμε ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ικανοποίηση των αναγκών και των προσδοκιών των τοπικών κοινωνιών. Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει από τη νέα αυτή πολιτική, καθώς δημιουργούνται προνομιακά πεδία ευκαιριών για την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας των νησιών μας». 

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον κ. Λέναρτσιτς, Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας, η οποία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ τον ερχόμενο Ιανουάριο,  και συζήτησαν για τις προτεραιότητες και την ατζέντα της Σλοβενικής Προεδρίας. Ο κ. Βαληνάκης είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, κ. Ναβάρο, καθώς και με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλγαρίας, κα Γκραντσάροβα. Σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, μεταξύ των οποίων και το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου μετά το 2013.

Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βαληνάκης, αναχώρησε για τη Ρόδο. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε συνάντηση με τον σύλλογο «Φίλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου», με τους οποίους συζήτησε τις προοπτικές αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο ενός συστηματικού και υπεύθυνου σχεδιασμού και της υποβολής μελετημένων και τεκμηριωμένων προτάσεων.