Μετά τη νέα δήλωση Ερντογάν ότι «έπρεπε το 1974 να καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος», θα έπρεπε να διαλυθεί κάθε αιθεροβάμων ψευδαίσθηση ως προς τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Όλα ήταν όμως προβλέψιμα!
Στην τελευταία μάλιστα συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας σε επίπεδο ΥΦΥΠΕΞ, η Άγκυρα μας κούνησε και το δάχτυλο («να αποφεύγονται λόγοι και ενέργειες που προκαλούν ένταση») και ξεδίπλωνε τις αυξανόμενες «απαιτήσεις» της. Ενώ, κατά την ελληνική ενημέρωση, συζητήθηκαν η προετοιμασία της προσεχούς συνάντησης κορυφής και οι συμφωνίες «θετικής ατζέντας», κατά την Άγκυρα ειπώθηκαν πολλά: «θέματα Αιγαίου», «περιφερειακά και διεθνή» [ΣΣ. αλλά με εγκατάλειψη του Κυπριακού επειδή «το χειρίζεται ο Τατάρ»!], «μειονοτικά, συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, προξενικά, μεταναστευτικό», εύκολη πρόσβαση Τούρκων (βίζα) σε 10 ελληνικά νησιά που η Άγκυρα αμφισβητεί (!), κ.ά. Με άλλα λόγια:
η μεν Αθήνα αεροβατεί ότι με συμφωνίες  «θετικής ατζέντας», με μείωση της εξοπλιστικής της προσπάθειας και με τη διεθνή της αδρανοποίηση,  θα «εξημερώσει το θηρίο»
η δε Τουρκία «καλπάζει» εκμεταλλευόμενη τη Διακήρυξη για να ακυρώσει οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της:
—τυχόν αξιοποίηση από την Ελλάδα των ΗΠΑ και της ΕΕ  εναντίον της,
—ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε μαχητικά αεροσκάφη με άρση κάθε δυτικού οπλικού και τεχνολογικού εμπάργκο που της έχει επιβληθεί,
—φρενήρης εξοπλισμός
—διπλωματική υπερκινητικότητα, κλπ.
Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ εκείνων των αιθεροβάμονων (σε κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση) που πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο θα κάμψει την Τουρκία, αλλά υπέρ εκείνων που τον εκμεταλλεύονται με σχέδιο και  αποτελεσματικές κινήσεις…