Γ.Βαληνάκης: “Ασφαλέστερος φαίνεται ο Μάιος για τις πρώτες εκλογές, όχι ο Απρίλιος ” – POLITICA 23.01.23

Μπορεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να χειριστεί υβριδικό ή θερμό επεισόδιο

Στην επιθετική στάση της Τουρκίας και την εμπρηστική ρητορική της αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Bαληνάκης.

Στο ερώτημα μάλιστα ποια θα ήταν κατά τη γνώμη του η επωφελέστερη χρονική στιγμή για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα μας – με δεδομένο ότι στην Τουρκία θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες στις 14 Μάϊου- ο κ.Βαληνάκης απάντησε: “ένας πρωθυπουργός ζυγίζει όλες τις παραμέτρους ,αν όμως μιλάμε για την καθαρά εθνική παράμετρο, θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο σοφό να επιλεγεί η 14η Μάϊου για την πρώτη αναμέτρηση, έτσι ώστε να έχει λήξει η πρώτη αναμέτρηση, αν και πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι πολύ πιθανόν και η Τουρκία να έχει έναν δεύτερο γύρο διότι δεν θα έχει προκύψει πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, άρα ενδεχομένως να πρέπει να είναι η 21 Μαΐου που η Ελλάδα θα πρέπει να πάει σε εκλογές”.

Μάλιστα όπως εκτίμησε ο κ. Βαληνάκης το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο καθώς η Τουρκία δεν αποκλείεται να επιδιώξει “θερμό” επεισόδιο αφού όπως είπε, ξεκάθαρος σκοπός της είναι η αλλαγή των συνόρων και επικαλείται συχνά την αλλαγή της Συνθήκες της Λωζάνης, μιας συνθήκης που αφορά την ειρήνη και αλλάζει μόνο με πόλεμο.